Loading

България има вече нов патриарх

След откриването на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано от делегатите Избирателно бюро, членовете на ПИЦС се придвижиха в сградата на Св. Синод по определения за това ред и се изкачиха на втория етаж, където се намират приемният салон и заседателната зала, в които започна провеждането на патриаршеския избор. След приключването на І тур (виж: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=101531), членовете на Избирателното бюро отново публично запечатаха изборната урна. На всеки член на ПИЦС, имащ право на глас, бе подаван празен непрозрачен плик и изборната бюлетина, с която делегатът влизаше в избирателната кабина.

След даването на последния глас за нов Български патриарх на втория тур избирателната урна бе отворена пред всички, бюлетините бяха проверени и преброени. Една от тях се оказа невалидна. Крайните резултати от гласуването са:

Русенски митрополит Неофит - 90 гласа;

Ловчански митрополит Гавриил - 47 гласа.

Последва подписването на подготвения през това време Акт-изложение в Кондиката на Св. Синод.

Докато се полагаха подписите в синодалната Кондика от страна на делегатите-патриаршески избиратели, говорителят на ПИЦС Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф излезе пред Синодалната палата, за да съобщи пред българската общественост и пред акредитираните представители на медиите името на новия Български патриарх:

РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ.

Неговата подробна биография е публикувана в: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=patriarch.xml

ЧЕСТИТО, ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО!

ЧЕСТИТО НА ЦЯЛАТА НИ ЦЪРКВА!

С НАМИ БОГ!