Loading

БФА пита: Защо държавата прехвърля 200 млн. лева на ЕРП-тата и НЕК чрез „Цена за достъп”?

Във връзка с протестите в цялата страна срещу силно завишените сметки за ток, чухме о високопоставени държавни служители отново и отново една неистина – че сметките за ток на българските граждани поскъпват заради „зелената“ енергия. Българска фотоволтаична асоциация (БФА) иска да посочи няколко факта:

1. ВЕИ далеч не е основната причина за поскъпване на тока

Цената на електроенергията за бита бе повишена в края на юни 2012 г. с 13,6%. Около 5% от този ръст се пада на кафява енергия и т. нар. невъзстановяеми разходи, 4% са за компенсиране на НЕК за направени разходи в минал период и едва 4% от повишението се дължи на ВЕИ.

Добавката за „зелена енергия“ заема 6% от сметките ни за ток. Останалите 94% отиват за заплащане на произведената от АЕЦ и ТЕЦ електроенергия, за тока на топлофикациите, за пренос, разпределение, достъп до мрежата и т.н. Скандален е стремежа на редица държавни служители да обяснят огромния ръст в сметките за декември 2012 г. и януари 2013 г. с тези 6%, които плащаме за ВЕИ. Призоваваме българите да прочетат внимателно сметките си и да не се оставят да бъдат манипулирани от политици и експерти.

2. 200 милиона отиват не за ВЕИ, а за ЕРП и НЕК

Голяма част от парите, които българите плащат за ВЕИ чрез добавка „зелена енергия“ всъщност отиват при ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и НЕК. На 14.09.2012 г. със свое решение ДКЕВР прие т. нар. „цена за достъп до мрежата“ единствено за производители на електроенергия от ВЕИ. Заради „цената за достъп“, днес между 10% и 39% от всички приходи на ВЕИ централите се пренасочват директно към електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Националната електрическа компания (НЕК). Благодарение на ДКЕВР и с благословията на правителството, ЕРП и НЕК ще получат 200 милиона лева, които се заплащат от потребителите чрез добавка „зелена енергия“. Така, вместо да финансира развитието на ВЕИ, голяма част от поскъпването в средата на 2012 г. отива за подпомагане на ЕРП и НЕК.

Напомняме, че „цена за достъп“ вече се заплаща от потребителите на електроенергия и е отразена в месечните ни сметки за ток. ДКЕВР, с подкрепата на МИЕТ, позволи на ЕРП да събират два пъти такса за едно и също нещо, като начисляват „цена за достъп“ и за производители на ток от ВЕИ. Официалният мотив на регулатора и правителството е, че ЕРП и НЕК имат допълнителен разход за управление на енергийната мрежа, заради ВЕИ. Вече шести месец не са показани разчети, които да доказват наличието на такива разходи.

3. Въпроси на индустрията към и.д. Председател на ДКЕВР и към Министъра на икономиката енергетиката и туризма

1) Защо държавата прехвърля 200 млн. лева към ЕРП и НЕК?

2) Има ли доказани разходи на ЕРП и НЕК в размер на 200 млн. лева за управление на електроенергийната мрежа?

3) Ако ВЕИ производителите осъдят държавата, заради „цената за достъп“ до мрежата, откъде държавата възнамерява да им възстанови тези 200 млн. лева – от ново повишение в цената за тока, от бюджета, или от ЕРП и НЕК ? /ekspert.bg/