Loading

5,8 по Рихтер разлюля в Егейско море , люшна се и Сърбия

Земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в Егейско море в 16.16 часа българско време. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земния трус е бил на около 194 км северозападно от Измир.
До момента няма данни за жертви и разрушения, предаде Фокус.
Девет вторични труса, най-силните от които с магнитуд 3,8 , 3,7 и 3,5 по Рихтер, последваха първото земетресение в Егейско море, сочат данни на Европейскиясредиземноморски сеизмологичен център. Последният трус беше с магнитуд 3,6 по Рихтер.
В 16:18 часа последва втори трус - този път в Сърбия, с магнитуд 4,1 по Рихтер.
Според сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център земетресението в Сърбия е регистрирано 136 км северозападно от София, 43 км североизточно от Ниш, Сърбия, и 7 км северозападно от Княжевац. Земетресението е било на един км дълбочина.
Трус беше усетен в цяла Южна България - от София до Бургас, като силата в Пловдив е била около 3 -3.5 по скалата на Рихтер, предаде БЛИЦ. По данни на Геофизичния институт към БАН земетресението се е усетило най-силно в Хасково – с магнитуд над 4.
В Южна България обаче все още не са наясно кое от двете земетресения точно са усетили.
Силното земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер в Егейско море е усетено и в Централна и Източна Гърция, предаде радио „Скай”.
Земният трус в 16.16 часа е усетен дори в столицата Атина. До момента няма данни за пострадали или за нанесени материални щети. Епицентърът на земния трус е бил на около 35 км южно от остров Лимнос.