Loading

2012 - най кървавата за журналисти

С гражданската война в Сирия, милициите в Сомалия и атаките на талибаните в Пакистан 2012 г. е най-кървавата за журналисти от 90-те години на миналия век, съобщиха Репортери без граници и Комитетът за защита на журналистите.
Тази година 88 журналисти са били убити в света при изпълнение на служебните си задължения, съобщиха Репортери без граници. Това е рекорд от публикуването на първите годишни данни на организацията през 1995 г. Комитетът за защита на журналистите информира за 67 загинали представители на медиите, което също е рекорд, откакто организацията започва да води статистика през 1992 г.
"Исторически високият брой на убитите журналисти през 2012 г. се дължи главно на конфликта в Сирия, хаоса в Сомалия и насилието на талибаните в Пакистан", съобщи Кристоф Дюлоар, генерален секретар на Репортери без граници. Сирия обаче е най-кървавата страна за представителите на медиите с 28 загинали репортери според данните на Комитета за защита на журналистите и 17 според Репортери без граници, предаде БГНЕС.
Четирима чуждестранни журналисти са били убити в Сирия - двама французи, независимият фотограф Реми Олчик и репортерът на телевизия Франс 2 Жил Жакие, както и американката Мари Колвен, която пишеше за лондонския "Сънди Таймс", и журналистката от агенция Джапен Прес Мика Ямамото.
Днес американският журналист Ричард Енгъл от телевизия Ен Би Си Нюз, който беше отвлечен в Сирия преди пет дни, беше освободен с екипа си. Той заяви пред Ен Би Си, че е бил похитен от членове на милициите шабиха, подкрепящи режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

В Сирия броят на убитите хора сред т. нар. "нет-граждани" (интернет потребители, които имат собствени информационни блогове) и на "гражданите журналисти" също е нараснал главоломно - от петима през 2011 г. на 47 тази година, съобщиха Репортери без граници, които определят страната като гробище за журналисти.

"Журналисти бяха отвличани от въоръжени групировки, противопоставящи се на режима, които стават все по-нетолерантни към критиките и бързат да определят като шпиони професионалистите в областта на информацията, които не предават тяхната теза. Поляризирането на информацията, пропагандата и опитите за манипулация, крайното насилие, на което са подложени журналистите и гражданите-журналисти, срещаните технически препятствия правят дейността по събиране и разпространение на информация истинско свещенодействие в тази страна", пишат Репортери без граници.
В Сомалия, която от двадесетина години е обхваната от политическа нестабилност, 18 журналисти са загубили живота си, два пъти повече, отколкото през 2009 г., която досега беше най-кървавата в страната. Десетима представители на медиите са загинали в Пакистан, граничещ с Афганистан, който поддържа много обтегнати отношения със съседната си страна Индия.
Броят на хвърлените в затвора журналисти е достигнал рекорд тази година с най-малко 193 представители на медиите зад решетките. Турция е "най-големият затвор в света" за журналисти (72 затворени представители на медиите, 42-ма от които заради професионалната си дейност". Арестите в страната често се извършват в името на борбата с тероризма.

Източник : aktualno.com