Loading

Задава се ново синьо дясно движение - "Единство"

Надежда Нейнски обяви, че в Пловдив е решено да бъде регистрирано Гражданско сдружение "Единство"

Надежда Нейнски Надежда Нейнски
Създаване на нова дясна и "синя" политическа формация обяви днес Надежда Нейнски.

В предаването на БНТ "Панорама" (bnt.bg/bg/news) евродепутатът от синята коалиция, бивш външен министър и бивш председател на СДС обяви, че днес в Пловдив е решено да бъде регистрирано Гражданско сдружение "Единство".

Надежда Нейнски твърди, че инициативата е на млади привърженици на дясната идея и не е задължително сдружението да стане партия. Важното е то незабавно да организира дебати и да катализира усилията за обединяване на дясното.

Като основа за  съществуването на сдружението Надежда Нейнски посочи Синята коалиция, защото именно в нея била осъзната нуждата от единство. Затова било маловажно как технологически ще бъде изграден новият съюз, нито кой ще стане лидер.

Под името Съюз "Единство" депутатите Мартин Димитров и Ваньо Шарков и Надежда Нейнски обявиха на 22 октомври в Боровец, че започват действия за възобновяване на Синята коалиция.

Те искаха "Единство" да бъде регистриран като фракция в СДС. Предложението им срещна яростна съпротива от ръководството на СДС, начело с председателя Емил Кабаиванов, а скандалите около кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия доведоха до изключването на Димитров, Шарков и Димо Гяуров от СДС, а Нейнски напусна сама .Днес част от напусналите и изключените организираха в Пловдив среща, формално посветена на грижите за спасяване на дребния и средния бизнес. Тя бе назована "Проблеми, предизвикателства и възможности пред българските предприемачи на местно, национално и европейско ниво", а организатор е фондация "Конрад Аденауер".

Но очевидно нарочно беше избран денят, в който се навършват 23 години от създаването на СДС.

Според слухове около срещата в Пловдив, в събота за председател на Гражданското сдружение "Единство" ще бъде избрана или Надежда Нейнски или кметът на Свищов Станислав Благов, който също напусна СДС на 4 декември.

Междувременно от централата на СДС днес разпространиха съобщение, че след избирането на Емил Кабаиванов за председател на партията през май са се записали нови 3298 човека, а през последните две седмици са напуснали 56.

В момента СДС има 15 576, твърди ръководството от "Раковски" 134.                                                                                     Източник : vesti.bg