Loading

За по малко от месец 6000 семейства , засегнати от земетресението в Перник и Радомир бяха подпомогнати

Министър Тотю Младенов отговаря на въпрос от народния представител от ПГ на КБ Ангел Найденов относно правилата и критериите за предоставяне и отчитане на еднократната финансова помощ на пострадали от земетресението на 22.05.2012 г. в област Перник
Във връзка със земетресението на 22.05.2012 г. и последвалите го вторични трусове на територията на областите София и Перник, Министерския съвет прие Постановление № 104 от 30.05.2012 г., изменено и допълнено с ПМС № 163 от 26.07.2012 г. и ПМС №.207 от 31 .08. 2012 г. за финансово подпомагане на пострадалите лица и/или семейства. С Постановленията, Министерския съвет предостави чрез бюджета на Министерството на труда и социалната политика допълнителни средства в размер на 2 048 800 лв. на Агенцията за социално подпомагане за изплащане на еднократни помощи на пострадалите лица и/или семейства.
Съгласно чл. 2 от ПМС 104 от 31.05.2012 г. на лицата и/или семействата по чл.1 ал.1 може да се предостави еднократна помощ в размер на 325 лв. Видно от цитираната разпоредба предоставянето на горецитираната еднократна помощ е една процесуална възможност, която следва да бъде реализирана при наличието на предпоставките за това.
Агенцията за социално подпомагане предприе незабавно действия за създаване на организация за приемане и обработване на молбите на гражданите от дирекциите „Социално подпомагане” на територията на областите Перник и София. Осъществен бе ежедневен мониторинг за броя на приетите, одобрени и отказани молби и броя на изплатените помощи.
По всяка подадена молба социалните работници от дирекциите „Социално подпомагане” на територията на областите Перник и София-град извършваха посещение на посочения адрес и извършваха преценка за необходимостта от отпускане на еднократната помощ на лицата и семействата, пострадали от земетресението на 22.05.2012 г. На всеки адрес, на който при първото посещение не е бил осъществен контакт и не е бил осигурен достъп се извършваше задължително и второ посещение от най-малко двама служители.
При извършване на преценката за отпускане или отказване на еднократната помощ, социалните работници имаха предвид:
•наличие на щети от земетресението от 22.05.2012 г.;
•наличие на постоянен адрес на лицата или семействата пострадали от земетресението, на който се извършва и социална анкета;
•наличие на собственост върху имота, пострадал от земетресението. Ангажимент и задължение на всеки собственик е поддържането и възстановяването на притежавания от него имот;
•наличие на повече от един собствен имот;
•наличие на застраховка на имота и др.
На основата на извършената от социалните работници социална анкета, директорите на дирекции „Социално подпомагане” в област Перник издаваха мотивирани заповеди за отпускане/отказ на еднократната помощ по реда на ПМС №104/30.05.2012 г. Всяка заповед е индивидуален административен акт, който дава възможност на заинтересованите лица да го обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс. С издаването на тези заповеди е осигурена възможността на лицата пострадали от земетресението да защитят законоустановените си права.
Всички списъци на лицата, на които е отпусната и на които е отказана помощ по реда на ПМС №104 от 30.05.2012 г. са одобрени и подписани от кметовете на съответните общини на територията на област Перник. Списъците са обявени на видни места в Общината.
В дирекции „Социално подпомагане” от територията на област Перник социалните работници са приели общо 12 303 молби за предоставяне на финансови средства за изплащане на еднократни помощи на лица и/или семейства пострадали от земетресението на 22.05.2012 г.
Общият брой на одобрените молби и издадени заповеди за отпускане на еднократни социални помощи в размер на 325 лв. е 6 078 броя. Броят на отказаните молби е 6 225 бр. А обжалваните заповеди към 31.10.12г. са 592.
Във всяка заповед за отказ са посочени конкретните мотиви, като най-честите са:
- нанесените щети от земетресението са минимални;
- жилището, не е основно за лицето или семейството.
- лицето или семейството притежава повече от едно собствено жилище;
- подадени няколко молби от членове на домакинството за отпускане на еднократни помощи за едно и също жилище.
- подадена молба за получаване на помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и др.
Помощта предоставена по реда на ПМС №104 по своята същност е еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнали от земетресението жизнено-важни потребности на лицата и семействата. Тази помощ няма за цел да оцени реалните щети на пострадалите от земетресението. За оценка на реалните щети всяко правоимащо лице или семейство имаше право да подаде молба в община Перник, чрез която да получи помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет по реда на Закона за защита при бедствия.