Loading

Японските компании "Оджи холдингс" и "Мицубиши кемикъл корпорейшън" създадоха прозрачна хартия,

Японските компании "Оджи холдингс" и "Мицубиши кемикъл корпорейшън" получиха първите образци прозрачна хартия, се казва в съвместно съобщение на двете предприятия, цитирано от БТА.
На външен вид те по нищо не се отличават от прозрачен пластмасов лист. Главната разлика е в състава. Прозрачната хартия е получена от нановлакна на целулозата, чиято дебелина е една 20-хилядна част от човешкия косъм. Хартията е лека, притежава гъвкавост, еластичност, екологична е, лесно се преработва и не нанася вреда на околната среда.

Създателите на новия вид прозрачна хартия твърдят, че след време техният продукт ще може да замени стъклото, да бъде използван например при таблетите. В бъдеще тя ще открие пътя към производството на гъвкави таблети, екрани и дисплеи, които, използвайки свойствата на хартията, могат да бъдат свивани на руло или да бъдат сгъвани като лист от вестник.

Масата на най-тънкия от опитните листове е 8 грама на квадратен метър, а на най-плътния - 85 грама на квадратен метър. Двете компании обещават след 3 години да започнат промишлено производство на прозрачната хартия./dir.bg/