Loading

ВСС избра главен прокурор

ВСС избра Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България с 18 - гласа "за", трима гласуваха "против" и трима се въздържаха. Изслушването продължи 9 часа, последвано от дебати във Висшия съдебен съвет. Заместник-главният прокурор Галина Тонева, председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов представиха концепциите си и отговориха на въпроси преди гласуването. БНТ 1 ви показва всичко това на живо.

Старт на изслушванията даде сегашният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Той посочи като проблем в системата натовареността и тежката работа, която била свързана с много нерви и усилия. Сарафов обясни, че по делата за битова престъпност трябва да се действа със същата бързина и качество,както по случаите с организираната престъпност.

Борислав Сарафов - кандидат за главен прокурор:
- Прокуратурата трябва да бъде възприемана не като генератор на непрестанни скандали, а като място, където човек може да потърси утеха, ако на някой човек е изнасилена дъщерята или ако на някой му е убит роднина, трябва да потърси и да намери справедливост. Съдебната система трябва да изживее своя катарзис. Много хора правят политика за сметка на съдебната власт.

Първата жена, кандидат за главен прокурор, Галина Тоневa, се обяви за промяна в начина на работа по случаи, свързани с разследване на корупция и се закани, ако бъде избрана, да направи пълна проверка на делата, довели до осъждане на Прокуратурата.

Галина Тонева - кандидат за главен прокурор:
- Там, където се констатира виновно поведение на прокурори, допринесли за такъв резултат, след анализ на конкретните причини, довели до това действие, най-вероятно ще бъдат предприети и конкретни мерки - най-вероятно дисциплинарни, ако се стигне до такива констатации.

Пълна снимка на състоянието на българската прокуратура и изработване на план за действие - обеща последният кандидат Сотир Цацаров - председател на окръжния съд в Пловдив. Той подчерта необходимостта от силен екипен принцип в разследванията до произнасянето на присъдите.

Сотир Цацаров - кандидат за главен прокурор:
- Прокуратурата има нужда от промяна, от реформи, някои от които са болезнени. Но Прокуратурата не се нуждае от спасяване, тя не е кораб, който потъва, защото да й се даде това определение, означава да се пренебрегне капацитетът и потенциалът на хората, които работят в тази система.

Източник:bnt.bg