Loading

В 6 операции на НАТО и ЕС е участвала България през 2012 г.

За 2012 г. България е участвала общо в 6 операции и мисии на НАТО и ЕС, а в предишни години сме приключили участие в общо 14 международни мисии и операции, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.
През 2011 г. български военнослужещи са участвали в 10 операции и мисии под егидата на НАТО, на ЕС и на ООН.
Под ръководството на НАТО през 2011 г. България е участвала в четири операции и една тренировъчна мисия.
В операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ през миналата година сме участвали с над 1 250 военнослужещи, в операцията в Косово - с 20 военнослужещи, в Сомалия - с двама военнослужещи, в Либия - със 165 военнослужещи. В тренировъчна мисия на НАТО в Ирак сме участвали с 6-ма военнослужещи.
България е участвала в две мисии и две операции под ръководството на ЕС: операция "Алтеа" в Босна и Херцеговина /234 души/, както и във военноморската операция "Аталанта". В мисии за наблюдение сме участвали в Грузия и Афганистан - с общо 13 души. Под егидата на ООН страната ни е участвала в мисията в Либерия с двама души, уточняват от пресцентъра на МО, цитирани от БТА.
Според анализ на Института за изследване на мира в Стокхолм - през 2011 г. в света е имало общо 52 мироопазващи операции с участието на над 260 хиляди войници от цял свят.
Под егидата на ООН са били проведени 20 операции с над 105 хиляди войници. Регионални организации и алианси са участвали в 26 операции с над 153 хиляди войници, а други коалиции са провели 6 мироопазващи операции с над 3 хиляди войници. НАТО е участвал с най-много личен състав във всички проведени операции по света - с над 137 хиляди военнослужещи.
За пръв път в края на 2011 г. Арабската лига е участвала в мисия като наблюдател - в Сирия. Новите омиротворяващи операции за 2011 г. са четири: две в Южен Судан, в Либия и Сирия.
Институтът в Стокхолм класира и 158 държави в света по 23 показателя за състоянието на мира. Петте най-мирни държави в света са: Исландия, Дания, Нова Зеландия, Канада и Япония.
В дъното на класацията са: Конго, Ирак, Судан, Афганистан и на последно място - Сомалия.