Loading

Системата родители, деца, институции разискваха на среща на Областния Координационен механизъм

Под председателството на областния управител днес се проведе тематична среща на Областния Координационен механизъм по деинституционализация (ОКМДИ) - гр. Перник. Работната среща е по проект „Стратегическа деинституционализация и реформиране на грижата за деца от 0 до 3 години“ на Надежда и домове за децата, който подкрепя и надгражда проект „Посока: семейство“ на Министерство на здравеопазването. Двата проекта целят деинституционализация на децата и реформиране на ДМСГД в гр. Перник.

Участниците дискутираха работата в Координационния механизъм, въпросът за детето между семейството и институцията, принципите на доброто взаимодействие и системата родители, деца, институции. Темите представят основните потребности на децата, произлизащи от техните надежди за по-добър живот, страховете и очакванията им.

При откриването на срещата, инж. Иво Петров заяви, че важно място в процеса на деинституционализация има съпреживяването и личното отношение към ситуацията на децата от институциите, личността на представителите на държавните институции и образът на добрия възрастен в живота на детето, както и системният подход към разбирането на взаимодействието между детето, неговите родители и институциите.

Подчертано бе, че още 9 деца следва да се изведат от ДМСГД в град Перник.

Модератори на срещата бяха консултантите на „Надежда и домове за децата” - психологът Людмил Стефанов, Надежда Петрова и Стефка Петева.