Loading

Синът на соцвеличие, подсъдим за двойно убийство пред дискотека "Соло", получи доживотна присъда

Две доживотни присъди в Съдебната палата в София днес. Делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София преди три години претърпя пълен обрат. Подсъдимият Илиян Тодоров, който в края на 2011 година беше оправдан на първа инстанция, днес беше признат за виновен от Апелативния съд и получи доживотен затвор.

По другото дело за двойно убийство в столичния квартал "Надежда" Градският съд даде още по-тежко наказание - до живот, без право на замяна за Владимир Бошнаков, който уби двама свои приятели, заради дългове.

3 години, след като две момчета си отидоха нелепо пред столичната дискотека "Соло", майките им чуха това, което искат - доживотен затвор.

"За нас отдавна е ясно, че това е истината, за това живеем. Поисках справедливост от съда, получихме я", каза Виолета Александрова - майка на убития Васил Александров.

"Случи се това, което трябваше да се случи", заяви Радмила Въжарова - майка на убития Кирил Въжаров.

"На първата инстанция видяхте - срещу уреден мач. Апелативният съд доказа, че има съдебна система", коментира баща на убития Кирил - Михаил Въжаров.

27-годишният Илиян Тодоров не чу лично тежката присъда, защото по закон не е длъжен да присъства пред втората инстанция. Съдът определи 600 хиляди лева обезщетение за почернените родители.

На 18 април 2009 година, около 4 часа през нощта, след спречкване между две компании, 21-годишният състезател по хокей Кирил Въжаров и 24-годишният Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба. Приятелят им Кирил Димитров беше ранен.

"Може би малко закъсняло, но може да се каже, че това се очакваше. Можеше да стане и на първа инстанция. Всичко е ясно - има нож, има човек, има две момчета загинали - това няма да ги върне, но пак е някаква справедливост", каза Кирил Димитров.

Празноти в доказателствата са причина два толкова крайни извода да звучат еднакво логично, смята адвокат Явор Нотев. Според защитата и на втора инстанция не са събрани убедителни доказателства, че Илиян Тодоров е виновен.

"Делото е сложно заради това, че е недоработена. Такова деяние... не може да бъде оценена вина на базата на бледи доказателства", бе коментарът на адвокат Явор Нотев.

Апелативният съд преразпита част от свидетелите, назначена беше и нова комплексна съдебно-медицинска експертиза. Чии мотиви са по-убедителни, ще преценява Върховният касационен съд. Защитата най-вероятно ще настоява делото да бъде върнато за ново разглеждане.

Няколко часа по-рано, в друга, съседна съдебна зала, се чу още една доживотна присъда, този път без право на замяна. Софийският градски съд призна за виновен 30-годишния Владимир Бошнаков за това, че е убил двама свои приятели, на които дължал пари. Явор Иванов и Емил Даскалов бяха застреляни по идентичен начин, през септември 2011 година, в разстояние на по-малко от 2 седмици. Телата им бяха разчленени с трион и нож.

"Не мисля, че е тежка присъдата - тя е напълно заслужена", каза майката на убития Явор Иванов - Любомира Бойчева.

Присъдите не са окончателни. Но днес 4 семейства напуснаха Съдебната палата с усещането, че има справедливост./bnt.bg/