Loading

Село Чуковец, Община Радомир

Празник на село Чуковец, община Радомир: последната събота на месец август

Село Чуковец е разположено в югоизточната част на Радомирското поле. В древността това поле е било дъно на езеро, и районът се е наричал Мраката, поради честите мъгли. Селото е разположено също в подножието на източния рид на Коньовската планина, с най-висока точка връх Гола глава с височина 1147 м. 

Първи сведения за село Чуковец са дело на проф. Гълъбов и Руси Стайков в книгата "Наименования на български селища и преброяване на населението през 15 век", където е записано: Село Чуковча, кааза Радомир, санджак - София има: 20 хаане (домакинства)вдовици - 7, войнугани - 3, диване - 1. Селото дължи - 310 акчета на бея в Радомир. Тези данни са относно първото преброяване на населението от турците през 1499 г. Селото е съществувало и по времето на Втората българска държава 1187 - 1396 г. Основание ни дава крепостта Градище, която турците са унищожили.

Религията в селото е свързана със селската черква "Св.Никола", която е строена около 1674 г., като е била вкопана в земята, обиколена от дървета, с размери само 7 на 10 м. През 1840 г. черквата е разширена и изографисана от Димитър Зографски, художник от Самоковската школа. В района на селото е имало още три черкви, разрушени от турците. 

Средновековна църква „Св. Никола“ е една от културните забележителности на селото. Въз основа на строителната техника и обемно-плановото решение строежа на църквата се отнася към 16-17 век. В нея са открити средновековни стенописи, а възрожденските стенописи са дело на самоковски зографи. След повече от 20 годишни проучвания през 2005 г. излезе от печат книгата "Летопис из миналото на село Чуковец - Радомирско", от Стефчо Г. Палакаркин, краевед - изследовател, родом от селото.

Децата от селото са започнали да учат при поп Никола и поп Алексо през 1829 г. в килийно училище. По късно след 1878 г. започва и светско обучение до четвърто отделение. През 1927 г. се построява ново училище за обучение на децата до 7 клас. Училището се наименува "Васил Левски". През 1933 г. се основава и читалище под името "Христо Ботев". Училището и читалището дават образование и знания на стотици деца от селото.

 

 

Източник: http://www.sabori.bg/i.php/ob-pernik/view.html?oid=19002

Снимки: http://medchurches.livejournal.com/2976.html?view=5280#t5280

Снимки