Loading

Събарят две детски градини и едно училище в Радомир заради трусовете

До такива констатации са стигнали комисиите, които оценяват щетите. Те са проверили 14 000 сгради и е установено, че в 50 от тях повече не може да се живее. Премиерът Бойко Борисов съобщил пред журналисти, че те ще бъдат съборени, а собствениците обезщетени, цитиран от 24 часа. Две от сградите са детски градини в Радомир, както и едно училище в Радомир.

Цяла стена пък липсва от триетажен блок №34 на ул „Кракра" в Перник, съобщи bTV. За три дни никой не е дошъл, за да каже дали блокът е годен за обитаване. Разрушенията са станали при втория трус в нощта срещу сряда. Жителите на блока за подали сигнал, че тухлите са се сринали. Операторът ги е посъветвал сами да бутнат стената, за да не стане опасна за пешеходците. От общината пък са ги посъветвали сами да започнат да градят пропадналата стена и да ремонтират блока. Много хора от града са се изнесли по селата.

Според думите на Бойко Борисов всички щети до момента ще бъдат покрити със средства от фонда за бедствия. Той обясни също, че е разпоредил на кметовете да отиват с комисиите на място при възрастни хора и при социално слабите и да им помогнат при подготвянето на съответните документи, за да могат да си получат парите.
Министър-председателят обяви и новия ред за действие по време на земетресение.

„Полицейски патрули с мегафони ще информират гражданите при земетресение с магнитуд около 3 или над 3 по скалата на Рихтер веднага след като получат официална информация от Българската академия на науките", заяви Борисов след среща с директора на института по геофизика, геология и география проф. Николай Милошев и представители на ръководството на МВР.

Този ред вече е в сила и ще бъде прилаган при продължаващите вторични трусове след силното земетресение от 22-ри май.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1390540