Loading

Самодейците от Стефаново и Друган с награди от фолклорният фестивал в Невестино

Групата за автентичен фолклор при читалище "Просвета-1915" село Стефаново с ръководител Лилия Савева е наградена с плакет, като втора награда за цялостно творчество на фолклорният фестивал в кюстендилското село Невестино. Фолклорният събор ”Струмски народни напеви”- Невестино за първи път се провежда през 1987 г. в Община Невестино, а през 2006 г. общинското ръководство на Община Невестино осъществява идеята да възроди традиционното провеждане на фолклорния фестивал, но вече под наслов “Струма пее”.

На брега на реката, край забележителният Кадин мост, в продължение на два дни изпълнители на автентични народни песни, танци и обреди, инструменталисти и разказвачи от всички възрасти изпълват сърцата на присъстващите с умиление и гордост от съхраненото духовно богатство.
Tози фестивал е поле за изява на фолклорни състави и изпълнители, които получават възможността да покажат таланта си чрез българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. рупата се представила със сватбеният ритуал "Марама", за който има награди и от други престижни фестивали. Групата се е представила на фестивала в Невестино с ритуала “Сваляне на марама (вало) от кумицата”. Марама е булото (валото) , червено на цвят , с което се покрива главата и лицето на булката . То се сваля на третия сватбарски ден от кумицата , като след това на булката се дава всекидневна кърпа (забратка , шамия ) , с което се изразява , че празникът е приключил и булката се връща към всекидневните си задължения . Групата за автентичен фолклор към читалището в радомирското село Стефаново е носител и на специалната награда на фестивала “Сватбата – единство и многообразие” в архитектурно – етнографски комплекс “Етър” – Габрово 2012г. Фолклорната група на село Стефаново има присъдена награда за индивидуален изпълнител . Тя е присъдена на Методи Иванов Симеонов. Фолклорната група при НЧ "Благой Гебрев" с ръководител Стефка Щрапулина село Друган пък е с присъдена трета награда за цялостно творчество. Суровакарските групи на двете читалища са носители на голямата на града на пернишкият фестивал на кукерските и маскарадни игри "Сурва". Стефаново за "Сурова"-2012г., а Дрен за "Сурова" - 2013г. Грамота за участие има и НЧ "Просвета-1945" с ръководител Росица Хайдукова в село Червена могила с група за словесен фолклор. Заместник кмета на Община Радомир Любка Димитрова изрази задоволство от постигнатите резултати на културната изява.