Loading

Самодейци от Радомир на фестивал в Западните покрайнини

Фолклорни групи от НЧ "Благой Гебрев" село Друган, с ръководител Стефка Щтрапулина, НЧ "Христо Ботев" квартал "Върба" Радомир, с ръководител Маряна Балабанова, НЧ "Климент Охридски" село Долни Раковец, с ръководител Таня Вельова и НЧ ,,Кюгер Николов" с ръководител Стоян Стефанов, се завърнаха от Босилеград , Западни покрайнини - Сърбия. Там те участваха в дефиле по улиците на Босилеград, както и във заключителният концерт на петото издание на фолклорният международен фестивал "Босилеградско краище пее и танцува" . Фестивала се провежда всяка година от 26 юли до 2 август. Самодейците от радомирско са били и на концертна изява и в пограничното село Извор Босилеградско, където на фона на възрожденската архитектура, са очаровали публиката със своите изпълнения. Фестивалът не е бил с конкурсен характер, но на участниците са били раздадени грамоти за участие във фестивала. Кметът на Босилеград Владимир Захариев, по чиято покана са там самодейците, лично е благодарил на радомирските самодейци за участието и талантливите изпълнения на фолклорните групи. Посетили са и храмът "Света Богородица" в пограничното село. Самодейната група от село Друган, водена от Стефка Щрапулина е поднесла цветя пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

Паметникът на Васил Левски в Босилеград е открит на 3 март 2005 година, след събрана подписка от жители на Западните покрайнини. За изграждането му Община Перник дарява 5000 лв.

Скулптор на паметника е Росица Мишева, архитект е Атанас Атанасов, а изпълнението му е осъществено под ръководството на инж. Веселин Ружеков. Средствата за реализацията на този паметник са дадени от Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски“.

Издигнат е в страни на главната улица в Босилеград, в центъра на града. Поставен е върху четириъгълна мраморна колона, висока около 2 метра. На лицевата страна върху мрамора е написано: „Васил Левски“, а под името, симетрично на него, се четат годините „1837–1873“.