Loading

Радомирско предприятие скоро може да бъде обявено за продажба

Активите на машиностроителната "Бесттехника ТМ -Радомир" и металургичната "Чугунолеене" - Ихтиман може да бъдат обявени за продажба заради дългове, става ясно от документи в Търговския регистър.

И двете предприятия бяха изкупени от "Еврометал" - компанията на Людмил Стойков, известен като спонсор на президента Георги Първанов и свързан със скандалите по програма САПАРД. Така фирмата стана най-големият им кредитор с обезпечения търговските предприятия и активите им.

В регистъра вече са публикувани договори на пернишката "Еврометал" с лица - депозитари на имуществото на двете дружества. Търговските предприятия са залог по заемите и депозитарите Гергана Василева Борисова (на "Чугунолеене") и Румяна Василева Владимирова ("Бесттехника") имат пълномощно от Стойков да описват заложените актив, да направят списък на кредиторите и начина на разпределяне на парите им. След това се стига до продажба и депозитарът се разплаща със заемодателите, обясниха юристи.

При "Бесттехника" става въпрос за 4.6 млн. евро дълг и 3 млн. евро вземания, които са купени в пълния им размер от "Еврометал", става ясно от договора в Търговския регистър.

Източник: http://www.dnevnik.bg/