Loading

Радиацията от Чернобил разболява от рак 100 българи всеки ден

Чернобилската авария от 1986 г. е причината в следващите 25 години над 1 млн. българи да се разболеят от рак, категоричен е бившият директор на столичната онкоболница проф. Иван Черноземски.

През последните няколко години рязко се е увеличил броят на регистрираните пациенти със страшната диагноза. Причината е, че някои от радиоактивните елементи се разграждат доста бавно и процесът започва едва сега – 25 години по- късно. Няма съмнение, че населението на най- засегнатите от аварията в Чернобил страни, като Украйна, Беларус, България и Русия, тепърва ще страда от разпада на смъртоносните частици.

Всеки ден около 100 души у нас научават за страшната диагноза. В края на тази година се очакват нови 37 000 случая на болни от рак.

Няма официална статистика на международните организации за починалите от рак вследствие на трагедията. А в България липсват всякакви данни по случая. Както властите мълчаха за аварията през 1986 г., така и по- късно никой не се е заел да изследва потенциалния брой на жертвите, както и на разболелите се от рак.

Родните онколози все още спорят за влиянието на радиоактивните частици от Чернобил върху здравето на хората. Проф. Иван Черноземски обаче е категоричен, че аварията е сред основните виновници за заболеваемостта от рак у нас. Разбира се, лекарят не отрича, че още редица фактори причиняват болестта, като стреса, тютюнопушенето и др.

България е сред петте най- засегнати държави от аварията в АЕЦ „Чернобил”. И до днес страната е задължена да прави редовни изследвания на почвата и храните за наличието на радиация. Особено внимание се обръща на гъбите и месото от диви животни, които са били най- силно замърсени.

Предстои строеж на нов саркофаг на реактора в Чернобил, тъй като старият вече е увреден. Източник:skandalno.net