Loading

Президентската институция ще продължи да бъде прагматична , прозрачна и обърната с лице към проблемите на обществото

“Президентската институция ще продължи да бъде прагматична, прозрачна и обърната с лице към проблемите на обществото и ще търси не само надпартиен консенсус, но и резултати.” Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на пресконференция в Гербовата зала на “Дондуков” 2 по повод първата годишнина от встъпването си в длъжност. Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова дадоха пред медиите отчет за дейността на Администрацията на Президента за изминалата една година.

Според Росен Плевнелиев промяната на облика на България изисква на първо място завършването на реформите в съдебната система и сектор “Сигурност” и приемането на необходимата законова регламентация на дейността на службите в тази сфера - НРС, НСО и Служба “Военна информация”. Така ще бъдат преодолени работата “на тъмно” и липсата на обществен контрол, отбеляза държавният глава. Осъщественият напредък в увеличаването на прозрачността в съдебната система с въвеждането на ясни правила и условия за състезателност, прозрачност и публичен сблъсък на концепции, кандидати и идеи при избора на членове на Конституционния съд и на главния прокурор е ясен знак за новия подход на работата на органите в съдебната система и като държавен глава ще продължа да го подкрепям, коментира Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че за пръв път иновациите, енергийната ефективност и енергийната диверсификация са изведени като стратегически национални приоритети. Постигнатите резултати по отношение на стабилността на доставката на енергийни ресурси водят към нови инвестиции в националната икономика, разкриването на нови работни места и увеличаване на конкурентоспособността на българските производители.

Постигането на устойчиво и балансирано регионално развитие ще зависи и от способността на институциите да утвърдят страната ни като пример за финансова стабилност, както и да завършат очакваните от обществото реформи във водния сектор, административната реформа и изграждането на електронното правителство, каза още Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че като държавен глава ще продължи да работи за изграждането на ефективни връзки между образователните институции и бизнеса, като най-ефективна мярка за постигането на по-висока заетост. Президентът очаква приетата по негова инициатива самостоятелна Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и предстоящата реализация на проекта „София тех“, също да дадат своя принос за ориентирането на България към производства с по-висока добавена стойност.

Росен Плевнелиев посочи, че и в бъдеще работата на президентската институция и на действащите към нея комисии и съвети ще продължи да бъде публична, а за постигнатите резултати ще бъде даван отчет пред обществото. “Казахме категорично „да“ на гласа на гражданското общество и на идеите на младите хора и пример за това е наложеното вето на Закона за горите”, заяви президентът. Той посочи още, че чрез президентската институция държавата ще продължи да бъде близо и да се вслушва в гласа и на сънародниците ни в чужбина.

Утвърждаването на страната ни като достоен член на ЕС и НАТО и отстояването на националните ни интереси в новия етап на интеграция на Съюза, също ще бъдат във фокуса на работата на президентската администрация, заяви президентът. Държавният глава подчерта, че България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани, базирана на прагматичен подход, добросъседски отношения и отстояването на европейските ценности. “Затова бях честен, когато пред комисаря по разширяването изразих несъгласието си с доклада на Европейската комисия за Македония, в частта му „за добросъседските отношения“ и декларирах, че манипулирането на историята и политиката на Скопие за антиквизация са опасни, защото създават илюзии за велико минало, вместо да дават решения за бъдещето” посочи президентът. Той добави, че процесът на европейска интеграция се основава на приятелските и добросъседски отношения между страните и е задължително условие за членство. “Това е и причината развитието по този въпрос да се наблюдава от европейските институции и държавите от Европейския съюз”, отбеляза още Росен Плевнелиев.

В словото си държавният глава открои три основни проблема на обществото ни, които ще бъдат поставени в дневния ред на президентската институция през 2013 г. – дефицитът на справедливост, липсата на приемственост и демографският проблем. Росен Плевнелиев подчерта, че решението на тези въпроси ще бъде успешно само ако отчита волята на обществото, изпълнението му е гарантирано чрез приемственост в провежданите от изпълнителната власт политики и е част от дългосрочната стратегия за развитието на страната.

“Нито едно от решенията на президентската администрация не носи белезите на задкулисност, което е видно както за обществото, така и за политическия елит, подчерта пред медиите вицепрезидентът Маргарита Попова. “Обещахме и много се старахме, за да направим институцията наистина по-енергична, по-отворена и по-прозрачна, една институция, която всеки ден действа за повече европейско единство”, допълни вицепрезидентът. Тя изтъкна извършеното в областите на помилването, даването на гражданство и предоставянето на убежище, като посочи, че начинът, по който ресорните комисии бяха структурирани гарантира прозрачност и ясно поемане на отговорност.
prezident.bg