Loading

Премиера се закани , че ще развали договорите с ЕРП - та ако се наложи

Премиерът Борисов се закани да се стигне до разваляне на договорите с ЕРП-та, каквато и да е цената на това действие. Решението си за това, както и за оставки на върха на енергетиката, министър-председателят ще вземе след петък, когато очаква доклад за далаверите в сектора.
Не мога да разбера защо са дадени ЕРП-та? Никой не можа да ми обясни защо трябваше да сложат посредник?!, възропта премиерът Борисов по повод разкритията за огромни течове в енергетиката.

Попитан дали ще развалим договорите с енергоразпределителните дружества, Борисов каза, визирайки евентуални неустойки: "Обмислям го. Ще бъде прекратено, каквато и да е цената на това"

В отговор на въпроса дали ще бъде потърсена отговорност от бившия министър на енергетиката Милко Ковачев, който подписа приватизационните договори с трите ЕРП-та, Борисов обобщи: "Който е подписвал, да си носи отговорността", и не влезе в по-голяма конкретика.

Според премиера е недопустимо държавната НЕК да е купувала енергия от всички ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и АЕЦ на 90 лв., а после да я е продавала на 88 лв. на ЕРП-та, които пък са я търгували на всички потребители в държавата срещу 146 лв.

"Няма в Банкя завършил ученик, който да купува на 90 лв. и да продава на 88 лв.", отбеляза патетично министър-председателят, намеквайки, че като типичен представител на родното си място няма да допусне да го преметнат.

В същото време ЕРП-та са платили на държавата 0% дивидент, възмути се Бойко Борисов. Той се закани, ако чуе аргумента, че печалбата е била влагана в инвестиции, да обходи лично всеки стълб на далекопровод, за да види на място нейното материално изражение. Според личните му изчисления, ако не 1 милиард, то поне 500 млн. е трябвало да бъдат претворени в инвестиции.

"Ако са правили такива в София, аз щях да знам като кмет", отсече Борисов.

Бойко Борисов очаква окончателния доклад по договорите с ЕРП-та в петък и след това ще вземе решението си какво да предприеме, да сезира ли прокуратурата, както и кой ще понесе отговорността за това, че "парите са в нечии джобове".

На въпрос на BNEWS ще има ли оставки на върха на НЕК, БЕХ, както и ще бъде ли сменен енергийният министър Трайков, Борисов пак повтори, че ще обяви решението си в понеделник, след като изчете внимателно доклада от проверката на договорите.

Той обаче наблегна, че в работата си като премиер по отношение на министрите и другите представители на властта продължава да следва правилото: "Темпото е такова, че който издържи. Който не е в крак, си отива". Не стана ясно обаче как така 9 месеца енергийният министър Трайчо Трайков не е бил в крак и чак сега лъсват далаверите в енергетиката.

По думите на премиера обаче Трайков, който е бил прокурист на EVN преди да стане министър, сега много му помагал, понеже бил добре осведомен за схемите в енергетиката. Това Борисов вметна, попитан дали всъщност енергийният министър не е бил още предварително запознат с модела на далаверите.

Попитан от BNEWS дали в цялата схема, при която е била ощетена държавата и крайният потребител, не носи вина и отговорност и ДКЕВР, Борисов бе категоричен: "Носи, разбира се. Регулаторът трябва и това да каже".

Премиерът намекна, че в този ред на мисли очаква от 1 юли цените на тока да не се увеличават, като отбеляза, че държавният енергиен регулатор все пак е независим орган.
Източник: bnews.bg