Loading

Почетоха паметта на загиналите в лагера "Слънчев бряг" край Ловеч

Не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят, заяви председателят на СДС Мартин Димитров на поклонението пред жертвите на комунизма в лагера “Слънчев бряг” край Ловеч.

Както всяка година, хора от цялата страна се събраха днес на традиционното поклонение пред паметта на загиналите 155 души и хилядите затворени без съд и присъда в лагера в периода 1959 – 1962 г.

„От този режим пострада цяла България, вижте доходите, вижте морала, вижте състоянието на държавата. Комунизмът преследваше интелигенцията, християнството, вярата, морала и това е резултатът – лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда” посоочи още Мартин Димитров. Той направи кратък преглед на дейността на СДС в Народното събрание, свързана с престъпленията на комунистическия режим.

Край Ловеч дойдоха още депутатите от СДС д-р Ваньо Шарков, д-р Цветан Костов, Лъчезар Тошев, Георги Митев – областен председател на СДС Ловеч, председателят на Общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова

Панихида отслужи ловчанският владика Гавриил. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на невинните жертви на комунизма.

По-късно пред журналисти на въпрос на Брягнюз Мартин Димитров заяви, че един от основните приоритети пред СДС е създаването на Институт на националната памет в София. Въпреки че има идеи за създаване на мемориал край Ловеч, честите набези и разрушения над знаците на памет внасяли съмнения в правилността на избора.

Синият лидер отбеляза, че е силно смутен от факта, че ГЕРБ ще продава ГОРБУСО Мадан на бивши кадри на „Мултигруп”.

„Това са същите хора, които дадоха хонорара на Доган. Това показва близки връзки и кой дърпа конците в партия ГЕРБ”, допълни Димитров.

Пред държавата предстоят много тежки изпитания, тъй като следващата година и половина страната трябва да финансира 5,5 милиарда лв. в посока външен и вътрешен дълг и бюджетен дефицити, изтъкна Мартин Димитров. Той подчерта, че не вижда стратегия и план на правителството как ще се справи с това. По думите му дотам се е стигнало от липса на реформи, на план какво трябва да се прави и ясна антикризисна стратегия./narodenglas.bg/