Loading

По-добре късно, отколкото АЕЦ “Белене”

Хайде сега да загърбим за малко рефлекторните коментари на уличните събития и да си кажем нещо наистина толкова важно, че всичко останало може да почака.

От самото начало на управлението на Борисов беше ясно, че най-голямото предизвикателство за неговата власт е руският натиск на всяка цена в България да бъде построена ядрената централа в Белене, което би продължило агонията на българската еманципация от Кремъл в нашата европейска държавица, най-тежко пострадала от съветската колонизация в Европа.

За съжаление Борисов „отигра” ситуацията толкова противоречиво и неубедително, разпилявайки безценен управленски ресурс, че накрая осъмнахме с вероятност постсъветският Франкенщайн, вече веднъж изровен от гроба от петата колона в България, отново да бъде закачен на московските системи за реанимиране в следващия парламент.

Ето че пред ГЕРБ възниква възможност на финала на своето управление най-после да направи нещо наистина стратегически важно за България. Синята коалиция има депозирано предложение в Народното събрание да се гласува окончателното спиране на АЕЦ „Белене”, което може да стане факт само по волята на ГЕРБ. Това все още може да бъде направено, за да не остане отворена възможността проруската ядрена коалиция от Атака, ВМРО и БСП, подкрепяни по този въпрос задкулисно и от ДПС, да изпълнят заръката на Кремъл в следващия парламент.

ГЕРБ са на ход, от който ще си проличи, дали при цялото лъкатушене все пак при последните си издихания в 41-то Народно събрание ще си отидат като национално отговорна партия.

За сведение, БСП също има депозирано предложение, но в точно обратната посока: да се отмени спирането на АЕЦ „Белене”. Ако ГЕРБ не приемат предложението на Синята коалиция, на практика ще хвърлят мост към ядрения реванш на петата колона в България в ситуация, в която олевяването на страната след мандата на Борисов е вече видима с просто око./ivo.bg/
Иво Инджев