Loading

Плиснаха сярна киселина в душите на диканци

Мормонският октопод за пореден път се опита да преметне държавата и хората от Диканите. В понеделник по здрач, представител на фирма „Голдън Бийч Прима БГ" ЕООД поставя обявление за обществено обсъждане на концесията за добив на злато в землищата на с. Долна Диканя и с. Горна Диканя. В поканата се канят заинтересованите лица, а събитието ще се състои след по-малко от 24 часа.

От фирмата не бяха пропуснали да поканят представители на РИОСВ - Перник, но бяха „забравили" за жителите на с. Горна Диканя. Странно беше и поведението на новоизбраният - стар кмет на с. Долна Диканя, но този път с бюлетината на ГЕРБ, г-н Елинчо Колев. Той на входа лично определяше кой има право да присъства на „Общественото" обсъждане на проекта и кой - не.

Въпреки така направената организация, салона на читалището трудно побра недоволните хора. От краткото и неубедително представяне на фирмата станаха ясни няколко неща: Освен добива на руда, на място ще се извършва и преработката, за която ще се използва бактериален разтвор, процес при който се отделя сярна киселина. Обработката ще се извършва на открито върху найлон в продължение на 20 дни за всяка партида земна маса. Скалната маса ще се разрушава по химичен път с инжектиране на разтвори в дълбочина от 30 метра.

Разрушаващият разтвор ще влезне във взаимодействие с бактериалният, но какви точно съединения ще се получат, експертите от фирмата не знаеха. Третираната земна маса ще се връща обратно в изкопа, без да е изяснено какви процеси ще продължат години след това. Фирма Голдън Бийч няма никакъв опит с този метод, той не е използван до момента в България или в Европа, а в Казахстан, Узбекистан, някъде в Африка и Китай и от скоро в Монголия. Въпреки множеството зададени въпроси за икономическата рентабилност на проекта, от Голдън Бийч не дадоха нито един смислен отговор, и вместо това разказваха народни поговорки.

В края на обсъждането становището на хората беше еднозначно - „ Не сте желани в нашия дом. Вървете си с мир."

Недоумение създава решението на РИОСВ от 2009 година с което описаната технология е обявена за екологична. Как е възможно да се заровят толкова химикали на 30 метра дълбочина и това да се нарича екология?

И още нещо интересно се изясни - фирма „Голдън Бийч Прима БГ" ЕООД която е концесионер ще се занимава само с проучванията, а Инвеститора ще извършва добива, въпреки че в Решението на МС за отдаване на концесия ясно е казано, че такава промяна не може да се извърши без негово съгласие. А кой е инвеститора? - това е фирма „Геостар Майнинг България", която е АД с публично предлагане на акции на борсата, т.е. кой ще прибере дивидента от българското злато (ако въобще има такъв) и каква е връзката с "Лондон енерджи капитал", остава тайна на акционерите, а за Диканци само надеждата този път Държавата да не проспи следващите 35 години концесия.

Алис Попова

Източник: http://www.klassa.bg/news/Read/article/190840_+ПЛИСНАХА+СЯРНА+КИСЕЛИНА+В+ДУШИТЕ+НА+ДИКАНЦИ