Loading

Община Трън с награда "Работодател на годината"

©
Наградиха 31 работодатели на деветата церемония по развадането на отличията "Работодател на годината" 2012. Наградите бяха връчени от социалния министър Тотю Младенов и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

В категорията "Работодател, разкрил най-много работни места по програми и мерки за заетост" наградата отиде при Общинска администрация Ружинци, обявила 441 работни места и назначила на тях безработни лица по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" (НП "ОСПОЗ") и по регионална програма за заетост.

Второто място беше за Общинска администрация Вълчедръм, обявила 373 работни места по НП "ОСПОЗ", а третото за Общинска администрация Белоградчик, обявила 246 работни места по НП "ОСПОЗ" и по регионална програма за заетост.
 "Работодател с малък частен бизнес (с персонал до 50 души), разкрил най-много работни места на първичния пазар на труда и наел на тях кандидати, насочени от бюрото по труда", стана "Нептун" ООД, гр. Варна. Дружество е наело 54 безработни в хотелиерството и ресторантьорството.
Второто място отиде при ЕТ "Иван Стойчев", с. Попица, община Бяла Слатина. Фирмата е наела 39 лица за производство на тютюн. Третото беше за "Боил БТ" гр. София. Фирмата е наела 38 безработни за почивна база в Созопол.
В категория "Работодател с персонал над 50 души, обявил най-много работни места на първичния пазар на труда и наел на тях кандидати, насочени от бюрото по труда" първото място беше за "Дюни" АД, с. Дюни, община Созопол. Дружеството е обявило 1 276 работни места и е наело 848 безработни лица за хотелиерството и ресторантьорството.
Втори стана "Албена" АД, Курортен комплекс "Албена", обявил 875 работни места и е наел 768 безработни за работа в туризма, а трети - "Лийв Табако Александър Михайлидис" АД, гр. Сандански. Акционерното дружеството е обявило 342 работни места и е наело 341 лица за тютюневия бизнес.
"Работодател, наел най-много безработни лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда" стана Общинска администрация Тополовград, наела 395 безработни лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда.  Второто място беше за Общинска администрация Исперих, наела 354 лица в неравностойно положение по НП "ОСПОЗ", схемите "Развитие" и "Подкрепа за заетост" по ОП "РЧР". Трета остана Общинска администрация Провадия, наела 323 безработни по схемите "Развитие", "Подкрепа за заетост", "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" по ОП "РЧР", както и по националните програми "ОСПОЗ" и за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, и други програми и насърчителни мерки.
В категория: "Работодател, разкрил най-много работни места в общини с висока безработица (със средномесечно равнище над 15%), извън НП "ОСПОЗ", и наел на тях кандидати, насочени от бюрото по труда" първенец беше Общинска администрация Ветово, наела 473 безработни лица.
Втора остана Общинска администрация Хайредин, наела 444 безработни лица, а трета - Общинска администрация Гулянци, наела 442 безработни лица.
В "Работодател, осигурил възнаграждение, по-високо от субсидираното от държавата, за безработни, наети по програми и мерки за заетост" големият победител беше "Тракция" АД, с. Самуил, област Разград. Дружеството с вагоноремонтна дейност, е наело 25 безработни по НП "ОСПОЗ" с осигурено възнаграждение 100-120 лв. над субсидираното от държавата.
Второт място отиде при ЕТ "Перспектива – Янка Иванова", гр. София. Фирмата е наела 2 безработни лица по Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания с работна заплата 630 лв.
Трети остана ЕТ "Биг Пийт – Петър Димитров", гр. Разград. Наети са 2 безработни по насърчителни мерки с работна заплата 430 лв.
"Работодател - община, усвоил средства по ОП "РЧР", с най-голямо въздействие върху равнището на безработицата в общината" беше Общинска администрация Неделино по схемите "Развитие" и "Подкрепа за заетост" е усвоила 408 929 лв., което е допринесло за спадане на равнището на безработицата в общината от началото на годината до 31.10.2012 г. с 15.27 пункта.
Второто място остана за Общинска администрация Сунгурларе, а трета - Общинска администрация Трън.
В Категория: "Работодател от реалния сектор с най-много разкрити работни места по ОП "РЧР" първото място беше за "Неохим Инженеринг" ЕООД, гр. Димитровград,  второто за "Каменица" АД, гр. Пловдив. Третото място си поделиха "БЕКО – Експорт Импорт" ЕООД, гр. Белица и "К енд К Електроникс" ЕАД, гр. София.
"Работодател, наел на работа най-много младежи в резултат на участието му в специализирана трудова борса за младежи, организирана в изпълнение на Националната инициатива "Работа за младите хора в България" стана"Родина Попово" ООД, гр. Попово. Дружеството е наело 38 безработни лица в шивашкото производство.
"Работодател, наел на работа най-много младежи до 29 години по схеми по ОП "РЧР" стана Общинска администрация Вълчи дол, наела на работа по схема "Развитие" 91 младежи.
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова връчи отличия на 3 Дирекции "Регионална служба по заетостта" (ДРСЗ) за най-добра реализация на цялостната дейност през 2012 г. На първо място е ДРСЗ – Ловеч, следвана от службата в София. На трето място е ДРСЗ - Монтана.

"Планирано е през 2013 г. чрез бюрата по труда да бъдат устроени на работа над 130 хил. безработни", съобщи Младенов.

Лозанова, от своя страна, посочи, че "наградите са израз на заслужено признание за предприемчивостта и коректността" и подчерта за успешното партньорство.