Loading

Областна стратегия за интеграция на ромите

Задължават общините да правят планове, независимо от броя на сомоопределилите се роми
Областна стратегия ще предвижда всички мерки и дейности за интеграция на ромите. Документът е в процес на разработка и трябва да бъде окончятелно завършен до 25 януари 2013 г Подготовката и организацията по изработването на Областната стратегия за интегриране на ромите и общинските планове за интеграция в област Перник бяха обсъдени на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, ръководено от областния управител Иво Петров. В работата му участвха членовете на съвета – експерти и представители на общините и различни институции, както и ръководители на ромски неправителствени организации. Експертът по етнически и демографски въпроси към областната администрация Перник Валентина Сандева представи структурата и приоритетите на стратегията и общинските планове, утвърдени бяха и конкретни срокове за окончателно приемане на стратегията, която трябва до 31 януари да се утвърди от областния управител. Документът обхваща период на действие 2013 -2020 г. Във връзка с подготовката му, със заповед на областния управител е назначен Областен оперативен екип..
Областната стратегия ще следва същите приоритети по отношение политиката на ромска интеграция, както и националната стратегия. Основните приоритети, върху които ще се работи са: „Образование”, „Здравеопазване”, „Жилищни условия”, „Заетост”, „Върховенство на закона и недискриминация” и „Култура и медии”. Паралелно с това общините ще изработят краткосрочни общински планове за действие с период 2012-2014 г., които ще бъдат приети от общинските съвети. Тези планове ще съдържат анализ на условията, при които живее ромската общност в съответната община, мерки и стъпки за тяхната интеграция. В общините Ковачевци и Земен има само 2-3 ромски семейства. В община Трън, където ромското население е преобладаващо, голяма част от ромите не са се самоопределили като такива. Според данните от последното преброяване на населението, само 2,8% от ромите в област Перник се самоопределят като такива.Това може да се окаже проблем при осъществяването на стратегията, защото не са ясни механизмите за външно финансиране на проекти.
Интегрирането на ромите е постоянна тема през годините на прехода и средство за усвояване на финанси от различни източници, но досега видим резултат и напредък не се наблюдава.
Източник : Градски вестник