Loading

Областна администрация Перник издаде шикозен календар за миналото на общините

Областната администрация и Държавен архив – Перник ще ни върнат сантиментално в миналото на региона. В календар за новата година оживяват мигове и пейзажи от преди много години. Календарът съдържа 6 листа – за всяка от общините, с по два месеца на всеки. На всяка страница с по пет-шест фотоса са показани различни исторически моменти, свързани със всяка община.
Перник е представен с общ изглед и самолетна снимка на центъра от началото на 20 век. На две снимки я има Мината. Малки фотографии отразяват масово събитие около храм „Св. Иван Рилски” и сградата на някогашните хали, намирали се срещу сегашния синдикален дом и бутнати с мъка в началото на 70-те години.
На страницата на Радомир я има Арката, строена през 1879г. в чест на посещение на княз Александър Батемберг и съборена от камион спрез 70-те години на миналия век. Има самолетна снимка и общ изглед на града, на които личат сгради, съществуващи и в момента. Стари снимка показва как е изглеждала сградата, където доскоро се помещаваше градската управа преди 70 години, а друга е документ от градски празник. Показана е печатарска машина от 1918 г.
Подобни фотоси на изгледи и панорами има и на страницата на Брезник. Там има и три документални снимки от знаменателни събития. Членове на кооперацията „Напред” през 1940 г. показват продукция. Брезнишката желязна вода печели златен медал на изложение в Лондон през 1907г. През 1926г. Брезник става отново околия и това е отбелязано подобаващо, се вижда на снимката.
На страницата на Трън са сложени изгледи от Ждрелото на Ерма, от самата река и от Трънския манастир „Св. Архангел Михоил”. Снимки показват старата трънска болница и сградите на гимназията и Столарското училище.
Земен е град от 1974 г., а преди това – през 1925 г. някогашното село Белово с Указ получава името на гарата, носила днешното име на селището, център на община. В календара на страницата на Земен е сложена снимка на Земенския манастир, както и три фотоса с лицата на някогашните жители на района. Семейна снимка от 1898 г, сватба от 1938г. и начален клас от местното училище припомнят нравите, обичаите и бита на хората от съответното време.
Красиви пейзажи от различни моменти показват и забележителности на на-малката община Ковачевци. Най старата снимка на календарната страничка е старата чешма в с. Пчелинци, построена през 1788г.
Идеята за календара се ражда след съвместната инициатива на Областна администрация и Държавен архив –Перник за документална изложба, посветена на 100-годишнината от Балканската война, сподели пред журналисти областният управител. Тогава с гостуващите за откриването шефове на Архивите от София се споделя идеята, а после се намира и спомоществожвател на календара.
За корица е използвана карта на област Перник с отразени върху нея всички населени места и даже махали. Първи получиха екземпляри на годишника журналисти. От него ще има в общините и кметствата.
Това е втори по рода си календар със стари снимки от региона. Миналата година списанието Лайф ет сити” показа през различните месеци на снимки стария Перник.
Източник: Градски вестник