Loading

Николай Младенов с остро писмо защитава българските студенти във Великобритания

Външният министър Николай Младенов съобщи, че е изпратил "остро" писмо до британския министър по европейските въпроси, с което обръща внимание на ситуацията на българските студенти в страната, които твърдят че са дискриминирани, тъй като са единствените, които трябва да кандидатстват за работни разрешителни.
Младенов посочи, че премиерите на България и на Великобритания са се срещнали в Лондон през август и още през септември британският министър-председател е изпратил писмо до българския премиер, в което дава обяснения на създалата се ситуация през последните месеци.
"От тогава досега ние внимателно следихме какви мерки са предприети, за съжаление мерките, които до този момент са предприети, не са адекватни", каза Младенов.
Младенов е предложил някои конкретни стъпки за излизане от ситуацията.
Първо, да се намали значително времето за разглеждане на пощенските молби, изпратени от граждани на България и Румъния във връзка с различните документи, които имат нужда от легализация като студенти. Друго предложение е да се увеличи броят на срещите, които службата за информация в Кройдън прави, където са най-големият брой закъснения при обработването на документите.
Останалите предложения са да се отвори отново центърът за връзка с новите страни-членки, съществувал преди време и работил със страните, присъединили се към ЕС преди нас, да се създаде специална група, която да разгледа приоритетно постъпилите искания от България и Румъния, за да се навакса сериозното забавяне на обработката на документите, както и да започне ускорено разглеждане на заявления за издаване на разрешителни за български и румънски студенти - по-специално на тези, които имат задължителен стаж по време или след обучението си в Обединеното кралство, посочи външният министър.
Източник:mediapool.bg