Loading

Нетрадиционна земеделска култура в Радомирско

Нетрадиционна земеделска култура е решил да произвежда крупен земеделски производител в радомирското поле. Иван Христов, който обработва нивите в землището на село Извор, проучва възможностите напролет да засее кориандър върху всички площи, от които сега е ожънал есенници.

Христов вече е приключил с жътвата на 100% с жътвата. Тази година радомирецът е прибрал пшеница от 400 дка при среден добив 410 кг от декар.

Засетите 100 декара ечемик са дали средно по около 310 кг от декар, но зърното не е с добро качество, оплака се Христов.

Пшеницата вече е прибрана в складовете на мелница. Договорената цена е от 230 лв. за тон. Ечимикът ще продава на стопани като фураж. Радомирецът Христов се надява и на добър добив на царевица. Тази година има благоприятни условия и засетите от него 500 декара ще дадат добро зърно. От сега той търси по-добра реализация на продукцията.

Преведените навреме субсидии за единица площ и помощи за гориво и торове много ни помогнаха в ритмичната работа, коментира Христов. За него субсидирането е значителна сума за миналата година и тава му дава кураж напролет да експериментира.

Заради изискването посевите да се редуват на площите където сега е събрал есенницине догодина смята да посее кориандър, но е притеснен от реализацията му. Ако успее да го договори на зелено смело ще подходи към нетрадиционната за пернишкия край техническа култура.

Семената от кориандъра са важна съставка на колбаси. Растението се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на кориандъра могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в хранително-вкусовата промишленост. Преди години в България имаше сериозно производство на културата и износ предимно за Западна Европа.

 

Новини за Перник