Loading

Народната певица Таня Дупаринова с чудесно преставяне на фестивал в Гданск

Радомирката Таня Дупаринова се завърна от фестивал в Полша. Градът на бившият полски президент Лех Валенса – Гданск е бил домакин на елитният Представителен ансамбъл на въоръжените сили на Република България. /http://army-ensemble-bg.org/members.htm/. Там е създаден легендарният антикомунистическият профсъюз “Солидарност”. Поканата е чрез немската продуцентска къща “Яро”. Народната певица Таня Дупаринова, като солист на ансамбъла е пяла пред 20 000 любители на българската народна песен, заедно с световно известният певец Bobby McFerrin ./ https://www.youtube.com/watch?v=05DYTOxFhhE#t=130 / Georgi Petkov, Bulgarian Voices – Angelite & Bobby McFerrin/. „Българските гласове – Ангелите” с мениджър Таня Андреева е оставил неповторими приятни впечатления в многохилядната полската публика от космическата сцена в световно известният полски град. Таня Дупаринова е участник в много задгранични турнета, където винаги е представяла с чест и талант българските народни песни от родният си край. Тя е участник на многобройни турнета и концертни изяви в страната, както и множество отлични представяния в столицата по различни празнични поводи. Изпълненията на уникално талантливата радомирка са впечатлявали не едно и две световно изпълнителски величия, с които народната певица от Мраката има съвместни изпълнения. Днес представяме на читателите ни перлата на радомирската творческа интелигенция и нейната творческа биография:

Татяна Дупаринова e родена 13.07.1960 г. в гр. Перник.
Започва да пее от малка. Първите и изяви са с Ансамбъла при читалище „Напредък” – гр. Радомир. По-късно пее в народния хор на Българското Национално радио и хоровата формация „Българските гласове – Ангелите”, с които е осъществила десетки концертни турнета в Европа, Африка, САЩ, Япония и др.
Творческата и биография включва записи в БНР, както и записи с български хорове в чужбина на филмова музика за Холивуд, съвместни концертни изяви с Адриано Челентано, Боби МакФерън, Ян Гарбарек, Фил Колинс, Еди Джопсън, Енрике Моренте, Джоан Озбърн, Найджъл Кенеди. Впечатляващото изпълнение на автентичен български фолклор е забелязано и високо оценено от редица световни музиканти.
През 2005 г. записва автентична шопска песен за руския филм „Свой”. Саундтракът е на Слава Курашов и печели първа награда за филмова музика на фестивала в Москва.
През 1999 г. в четири певици от хоровата формация „Българските гласове – Ангелите”, създават в Единбург квартет ЛАДЕНА . Една от тях е Таня Дупаринова. Заедно с руския певец и музикант Сергей Старостин, кръстник на квартета, те издават компактдиск, озаглавен „Пътуване”, който се разпространява в цяла Европа. Четирите талантливи певици осъществяват и редица успешни турнета в различни страни от Европа. През 2003 г. квартет ЛАДЕНА става част от Ансамбъла на Българската армия.
През 2010 г. Таня Дупаринова става солистка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Репертоарът и включва автентични народни песни, предимно от Шопската фолклорна област и по-конкретно от Граово – нейния роден край.
Заедно с другите солисти от Ансамбъла и умелото използване на автентичния български музикален рисунък, напевите на Таня Дупаринова находчиво се преплитат в световни и български поп хитове. Източник: radomirsko.com