Loading

Министър Петя Първанова подписа споразумения с две от синдикалните организации в МВР

Подписаните с ръководителите на Синдикалната федерация на служителите в МВР и на Националния полицейски синдикат документи са с двегодишен срок
Министърът на вътрешните работи Петя Първанова подписа споразумения с две от синдикалните организации в МВР.
Споразуменията за сътрудничество с Националния полицейски синдикат и със Синдикалната федерация на служителите в МВР са сключени на основание чл. 257в ал.1 от Закона за МВР, според който синдикалните организации изразяват и отстояват интересите на своите членове и съдействат за осъществяване на социално-икономическите им права и интереси и за подобряване на жизненото им равнище в сътрудничество и консултации с ръководството на МВР.
Със споразуменията се определят условията, при които министърът и синдикатите си взаимодействат за осъществяване на дейностите за гарантиране и защита на трудовите и социалните права и интереси на членовете на синдиката и за провеждането на социалния диалог. Основните принципи на сътрудничество между страните са законосъобразност, равнопоставеност при водене на социални диалог, ненамеса на синдиката в управлението на министерството и на ръководството на министерството в с синдикалната дейност и стремеж към гарантиране на социалния мир и предотвратяване на трудови конфликти. Двата документа са сключени със срок на действие от две години.
Ръководствата на министерството и на синдикалните организации се споразумяха да обсъждат и решават проблемите в дух на партньорство.