Loading

МБМД официално потвърждават, че ГЕРБ са с голяма преднина

След развихрилите се скандали в средите на социолозите около последното изследване на МБМД заради двойната разлика между ГЕРБ и БСП, от агенцията представиха официално резултатите. Според тях електоралната подкрепа за ГЕРБ през март е била 30,1%, докато тази за БСП възлиза на 15,6 на сто.

Що се отнася до доверието към институциите, с най-голямо такова се ползва Българската православна църква – 49%. Резултатите сочат и повишение на личния рейтинг на бившия премиер Бойко Борисов, който през март се е покачил от 29 на 33%, а този на служебния министър-председател Марин Райков е 32 на сто. Рейтингът на председателя на БСП Сергей Станишев обаче бележи спад с 4 пункта до 19%.

Изпълнителният директор на МБМД Мира Радева бе категорична, че данните са верни. Тя е на мнение, че спадът в подкрепата за социалистите се дължи на отлив на гласове към евентуална партия на протестиращите.

Според изследването най-много хора биха искали експертен кабинет, ако няма възможност за съставянето на обикновен.

"Изследването е водено на база 5.5 милиона гласоподаватели, а не на обявяваните от ЦИК около 7 милиона, които ги няма реално и върху това изчисляват активността. База на изследването са 5.5 милиона, защото се отчита и вътрешната миграция. Много добре знаем, че голяма част от населението се движи в територията на страната и това затруднява гласуването", обясни Радева./tvevropa.com/