Loading

Маски от лесковски майстор заминаха за френски музей , радомирец снимал филм за него

Суровакарски маски на лесковският майстор Малин Будинов заминаха за Музея на цивилизациите на Средиземноморието в Марсилия , Франция . Това съобщи за сайта ZaPernik. com Бисер Боянов .

Майстор Малин е отличаван с грамоти и медал на ФЕКГ , лично от президента барон Хенри Фердинадн ван дер Кроон.
Служителите на музея в Марсилия пропътували над 2000 километра , за да се запознаят с майстора и неговото творчество .Те откупили 2 маски за известният в цял свят музей на цивилизациите . Майстора е в роднинска връзка с рода на Иле , основателят на селото ( Родовете в Лесковец 1795 - 2000 г. автор Борис Господинов ) .
Жеси , както го наричат повечето му близки и познати , изработва около двадесет маски годишно , но тези за Френския музей са най - значимите за него , споделил той лично пред Боянов. "Не са важни парите , а това , че моя , лесковска , маска от Мраката ще има в такъв значим френски музей" , говорел той с блясък в очите . Освен с изработването на маски , бай Малин се занимава и със земеделие . Режисьор , оператор и монтажист защитават дипломна работа с филм за него . Фима се нарича "Маските на дядо Малин ". В авторският колектив е и Андрей Боянов от Радомир.
Източник: ZaPernik.com