Loading

Кандидат депутатите Делян Добрев и Ирена Соколова посетиха перникият минен музей

Подземният музей по минно дело в Перник вече е един от 100-те национални туристически обекти. На връчването на сертификат №39 от Националния организационен комитет на движението „Опознай България- 100 национални туристически обекта” присъстваха кандидатите от пернишката кандидат-депутатска листа на ГЕРБ в Перник – водачът Делян Добрев, Ирена Соколова, която е на втора позиция и четвъртият Светлин Иванов. Добрев за първи път влезе в някогашния рудник, съобщиха от пресцентнъра на ПП ГЕРБ.

Заради уникалността на единствения на Балканите подземен минен музей в Перник, в края на октомври 2012 г. младежката организация на ГЕРБ начело с председателя Денислав Захариев поде инициативата за включването му в 100-те туристически обекти на България. Младите хора инициираха подписка, като само за ден събраха над 1000 подписа от перничани. В нея се включиха и младежи от Кърджали, които през януари гостуваха на младите пернишки ГЕРБ-ери. Младежите потърсиха съдействие от тогавашния народен представител Ирена Соколова, която пък ги свързала с министър Делян Добрев. Процедурата бе задвижена за кратък период от време и днес сертификатът е факт. Сертификатът е подписан от председателя на движението и бившия министър на културата Вежди Рашидов. Подземният музей по минно дело в Перник е единствен по рода си в България и на Балканите. Подобни музеи има само в няколко държави. Галериите на музея са дълги 630 метра и проследяват развитието на миньорското дело през годините.
На 18 срещу 19 май, когато е нощта на музеите, представители от Българския туристически съюз /БТС/ ще бъдат заедно с представители от ГЕРБ в музея и новината официално ще бъде обявена и отпразнувана, каза Ирена Соколова. В подземните галерии ще има атракцион с анимация, осветление и автентични звуци от ръчния добив и извозване на въглищата. Деца, преоблечени като джуджета, ще съпровождат екскурзоводите. Те символизират гномчетата, в които са вярвали някогашните пернишки миньори и които са поставяли в забоите, за да ги пазят от лошотии и срутване.
„Оттук нататък имаме още много работа. Трябва да популяризираме подземния музей и да привлечем много туристи тук”, каза Денислав Захариев и подчерта, че отново очакват съдействие от Делян Добрев и Ирена Соколова. По думите на Соколова приобщаването на подземния минен музей в Перник към 100-те национални туристически обекти ще доведе посетители и ще увеличи имиджа на града и постъпленията в него. Водачът на листата от ГЕРБ-Перник Делян Добрев добави, че в най-скоро време се очаква в Земенския манастир да се снима български филм по книгата на Димитър Недков ”Знакът на българина” и това от своя страна ще допринесе до популярността на региона и в частност на пернишкия минен музей.