Loading

Жителите на Старо село, Друган и Владимир се борят срещу кариера

Жителите на трите села в Радомирско се борят срещу бъдеща кариера за строителни материали в техните землища. Хората от Старо село са внесли жалба в ОбС в Радомир срещу намерението на софийска фирма да добива инертни материали в землищата на населеното място и на съседните села Друган и Владимир. Фирмата притежавала разрешение от МОСВ, договор и допълнително споразумение към него за проучване в местността „Ментата".

Местните обаче са решени да се борят докрай срещу разработването на находището. На проведени събрания в трите села са събрани повече от 500 подписа. Хората се опасяват, че добиването, което ще става чрез рихтене, а след това с пробивно-взривни работи, ще доведе не само до проблеми с водоснабдяването, а и до пропукване на къщите от взривовете и замърсяване на земеделски земи.

Общинският съвет в Радомир подкрепи становището на живущите и собствениците на имоти в Старо село. Решението на минипарламента ще бъде изпратено на екоминистъра Нона Караджова и на министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като в близост до кариерата имало културно-исторически ценности, както и до директора на РИОСВ Пламен Ангелов, с молба за спиране на процедурата по издаване на разрешение за разработването на находището.

 

 

Източник: http://ipernik.com/novini/10677.html