Loading

Германия и Франция искат Хизбула в „черния списък” на ЕС

Хизбула да бъде включено в "черния списък" на ЕС с терористични организации. За това ще настояват Берлин и Париж, ако подозренията за участието на групировката в атентата на българското летище Сарафово се потвърдят.
Берлин ще настоява ливанското движение Хизбула да бъде включено в списъка с терористични групировки на ЕС, ако подозренията за участието на организацията в бургаския атентат бъдат потвърдени. Германският кабинет е готов да настоява за включването на ислямисткото движение в "черния списък" на евросъюза. Това стана ясно след разговори между представители на Американския еврейски комитет и експерти по сигурността, в резултат на които вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че е " "за" забраняване на групировката в Европа". Ако участието на Хизбула в бомбения атентат, отнел живота на петима израелски туристи и български гражданин, бъде потвърдено, ще имаме силни аргументи за включване на Хизбула в списъка, допълни говорител на Фридрих. Подобна позиция заема и външното министерство в Берлин.
Франция също подкрепи идеята за забрана на Хизбула на европейско равнище. Голям брой министри в ливанското правителство обаче са членове на движението./tvevropa.com/