Loading

ГЕРБ ще гласува с "НЕ" на референдума за ядрената енергетика , каза Бойко Борисов

ГЕРБ ще гласуват с „не” на референдума за изграждане на нова ядрена централа. Това обяви категорично премиерът Бойко Борисов. Въпросът, поставен на референдума, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”, а допитването ще се проведе на 27 януари, неделя. Премиерът Бойко Борисов обяви, че инструкциите, които ще получат членовете на ГЕРБ, е да гласуват с „не” на така поставения въпрос. Причината е, че всички разбирали, че става въпрос за АЕЦ „Белене”, а ГЕРБ са категорично против изграждането на АЕЦ „Белене”, обясни Борисов.
Това, което ние ще дадем като инструкция на членовете на партия ГЕРБ, е да гласуват на референдума с „не”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който сам пожела включване в предаването „Насреща с Люба Кулезич” на ТВ7, където вървеше дебат за референдума. Борисов не остана доволен от начина, по който представителят на управляващите Диан Червенкондев е обяснил позицията на партията, и затова се обади в предаването, за да поясни: За референдума – моето указание към партията ще бъде „не” – подчерта Борисов. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания, да гласуват с „не”, обясни той. „Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” – каза Борисов.
С решението на Министерски съвет и на парламента, много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Това е една от малкото теми, по които ние, с бившия премиер, сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който, като във всеки договор, ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи, каза Борисов.
Нашето решение е – да строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, да се удължи животът на пети и шести реактор, каза Борисов.
За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.