Loading

ЕВРОПЕЙСКАТА ДЕСНИЦА ОСТРО ПОРИЦА ПОВЕДЕНИЕТО НА СТАНИШЕВ

ЕНП е възмутена и шокирана от думите на
Станишев. Той е изоставен от своите в ПЕС
“В Европейската Народна Партия (ЕНП) сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС) Сергей Станишев”.

Това гласи позиция на ЕНП, с която в-к “Труд” разполага.

Десните в европарламента са категорични, че лидерът на БСП и шеф на ПЕС е нарушил принципите на диалог и компромис между партиите.

Лидерите на ЕНП, сред които ЖОУЗЕФ ДОЛ, АНТОНИО ЛОПЕЗ и председателят на ЕНП ВИЛФРЕД МАРТЕНС са категорични, че изказванията на председателя на БСП и президент на ПЕС са популизъм и политическо лицемерие, недопустими за европейската демакрация.

“Подобно поведение е лош сигнал към европейските граждани. Вярваме, че политическото ръководство на ПЕС не насърчава подобна агресия”, се казва в позицията, под която лидерите на ЕНП ще сложат подписите си.

Повод за острата декларация на ЕНП е изказването на Сергей Станишев, че :

“ако едно правителство не си тръгне по демократичен начин и с мир, ще си тръгне по друг начин”.

АНТОНИО ЛОПЕЗ изрази възмущението си от думите на Сергей Станишев.

Според генералния секретар на ЕНП изказването противоречи на основните европейски политически принципи, предвиждащи демократичен избор на управление и политически плурализъм, и е абсолютно недопустимо за председателя на втората по големина партия в Европа.

ЛОПЕЗ припомни, че правителството на Бойко Борисов е избрано с изключително голямо доверие от българските граждани и с работата си е спечелило доверието и от страна на всички европейски институции.

Изказването на Сергей Станишев провокира и други коментари сред европейските депутати.

“В Европейската народна партия сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС. Смятаме, че те нарушават принципите на диалог и компромис между партиите в Европейския парламент”.

Това заяви ЖОЗЕФ ДОЛ, член на Европейския Парламент и председател на групата на ЕНП на Европейския парламент.

Само гражданите могат да съдят за начина, по който се управлява страната, обяви той.

Негативният и враждебен тон вредят на политическия климат.

Такива изявления се надяваме да не се превърнат в начин за общуване както в България, така и в Европейският съюз. Те рушат общественото доверие в целостта на демократичния процес.

“Ние в ЕНП имаме други принципи и ценности. Убедени сме, че популизмът и лицемерието са недопустими на полето на европейската демокрация”, коментира ДОЛ.

Подобно поведение е тревожно, защото накърнява усилията, които Европа полага за
преодоляване на предизвикателствата. То би могло да се превърне в лош сигнал към
европейските граждани.

Вярваме, че политическото ръководство на ПЕС не насърчава подобна недемократична идеология, заяви още той.

ДОЛ посочи като най-важното, че гражданите са единствените, които могат да съдят за начина на управление в една държава. Тяхно е правото да дават и отнемат, тяхно е правото да решават кой да управлява и кой да е в опозиция. И те го правят по най-демократичния начин – чрез избори.

Председателят на Европейската народна партия ВИЛФРЕД МАРТЕНС също реагира остро на изявлението на Сергей Станишев.

“Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа
партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време
на пресконференция.

През 2009 г. правителството на премиера Борисов получи четиригодишен управленски мандат в рамките на честни и демократични избори след многобройните национални и европейски провали на социалистическото
правителство, оглавявано от Станишев. Оттогава насам Бойко Борисов запази макро-икономическата стабилност на страната, проведе ефективни реформи и използва разумно европейските фондове за България.

Премиерът Бойко Борисов има парламентарно мнозинство и както всяко демократично избрано правителство, в края на четиригодишния си мандат отново ще поиска доверието на гражданите”, заяви председателят на ЕНП.

“Затова смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност.

Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си”, допълни председателят МАРТЕНС.

За оттегляне на думите от страна на Станишев и дума не може да става. Той става с всеки изминат ден все по-злобен, все по-циничен и все по-агресивен към Борисов и ГЕРБ, защото те са най – сериозната му пречката към властта!

ДОКЪДЕ ЛИ ЩЕ СТИГНЕ ЗЛОБАТА И АЛЧНОСТТА НА СТАНИШЕВ ЗА ВЛАСТ И КЪДЕ ЛИ ЩЕ ГО ОТВЕДЕ?! /razuznavane.com/