Loading

Европарите са допринесли 65% за икономическият растеж в България

Използваме европейските пари по добър начин, смята Томислав Дончев
Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG
Средствата от Структурните и от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС) са допринесли за 65% от растежа на българската икономика за 2011 г.
Това каза в интервю за Investor.bg министърът по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.
Друг ефект върху българската икономика от усвояването на европейските средства е нарастването на обема на частните инвестиции с 40,7% над сценария без европейските средства.
Еврофондовете имат значителен принос и за намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта, посочи Дончев. В резултат на използването на евросредствата към края на 2011 г. коефициентът на безработица в страната е с 1,7 процентни пункта по-нисък, отколкото би бил без притока на тези средства.
Също към края на 2011 г. заетите лица са се увеличили с 2,6% спрямо сценария при липса на средства от ЕС. Тези ефекти се очаква да се запазят до края на 2015 г.
Очаква се европейските средства да съдействат и за ръста на частното потребление, както и на средната работна заплата.
„България отскоро прилага такъв интензивен режим на финансиране с европейските пари и ги използва по добър начин, затова не смятам, че съществува опасност от поява на зависимост“, посочи Дончев.
„Считам, че харченето на европейските пари по време на кризата е най-добрият възможен заместител на ограниченото бюджетно финансиране“, каза още той.

Източник: investitor.bg