Loading

Емил Кабаиванов иска спешни промени в закона за енергетиката

„Очакваме в оставащите дни на настоящия парламент да се предприемат мерки за преразглеждане и приемане на промени в Закона на енергетиката," каза д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили, на редовна пресконференция на новия Съюз на демократичните сили, формиран от десните партии. Незабавно решение за проекта АЕЦ „Белене“, който с референдум от 27 януари 2013 година беше върнат за разглеждане от 41-то Народно събрание, поиска още лидерът на Съюза на демократичните сили.

За предстоящите парламентарни избори д-р Кабаиванов посочи, че депутатите трябва да върнат преференциите в кандидатските листи, като ги впишат в Изборния кодекс на Република България.

Не на последно място лидерът на сините напомни своето предложение 42-то Народно събрание да подготви проект за нова Конституция и най-късно до две години да свика Велико народно събрание.

Председателят на Обединените земеделци Петя Ставрева изрази подкрепа за гражданското участие и подчерта, че гласът на българските граждани трябва да бъде чут. „За тази цел предлагаме създаването на Обществен съвет към политическите организации на новия Съюз на демократичните сили, който да излъчи гражданска квота в листите за следващите парламентарни избори,“ посочи тя. По думите й по този начин гражданите ще могат ефективно да се включат във важния дебат за бъдещето, политиките и приоритетите на страната.

Лидерът на РДПБ Захари Петров се обърна към журналистите с призив да покажат всички лица на прехода, които злепоставиха демокрацията в страната ни.