Loading

До 2 милиона лева за кампания преди референдума

До 2 милиона лева ще може да използва за кампания преди референдума на 27 януари всеки регистриран инициативен комитет, независимо дали защитава тезата за ядрена енергетика със строеж на нова централа, или против нея . Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) след дълго мислене и обсъждане от страна на изборните специалисти.

Според решението на ЦИК, регламентиращо информационно-разяснителната кампания, 76-те народни представители от ГЕРБ, които внесоха в НС контравъпрос за допитването, който впоследствие бе уеднаквен с въпроса на Инициативния комитет на БСП, също получават статут на инициатори и ще имат право да ползват 2 млн. лв., за да популяризират тезата си. Затова това решение на ЦИК се определя като взето изцяло в полза на управляващите.

В текста не се обяснява мотивът за огромната сума, която по никакъв начин не е по силите на опозиционните застъпници на едната или другата теза. Заради поредицата от неясноти в закона за референдумите, доста от решенията на ЦИК са на база Изборния кодекс. Според чл. 155 от кодекса инициативните комитети имат право на 200 000 лв. финансиране на кампанията си по време на парламентарен вот. Комисията обаче странно защо приравнява разходите по агитация на такива в кампания за президент и вицепрезидент.

До 21 декември инициативните комитети и депутатите от ГЕРБ трябва да представят банкова сметка, която да служи за целите на информационната кампания. В срок от 30 дни след деня на референдума, 27 януари 2013 г., участниците в информационно-разяснителната кампания трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите от тях задължения за плащане във връзка с информационно-разяснителната кампания. Към отчета трябва да бъде прикрепена и разпечатка от банковата сметка на комитета.

Според следващо решение на ЦИК общините предоставят безвъзмездно на инициативните комитети и на народните представители (76-те депутати от ГЕРБ) помещения за провеждане на обсъждания и други прояви по въпроса на референдума. Кметовете и кметските наместници определят помещенията и времето на ползването им при спазване на принципа на равнопоставеност. Тоест наеми за тези помещения, когато са общински няма да се плащат, но ще се правят разходи и това е още едно задължение за общините, необезпечено финансово.

Източник : ГВ