Loading

Бойко Найденов : Делото САПАРД започва отново в началото на 2013 г.

"Невинните" Людмил Стойков и Марио Николов сядат отново на подсъдимата скамейка.
Делото за източване на 7,5 милиона евро от програма САПАРД ще започне отново в началото на 2013 година, заяви изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов пред БНР, цитиран от Медиапул. Той съобщи, че се водят разпити и се правят експертизи дали прокурора Стойчо Ненков, който не протестира оправдателните присъди на Марио Николов и останалите подсъдими, е имал достатъчно време да се запознае с делото.
Найденов съобщи, че е внесъл предложени във Висшия съдебен съвет прокурорът да бъде уволнен.
През ноември беше образувано досъдебно производство срещу Стойчо Ненков.
Марио Николов и Людмил Стойков бяха оправдани на втора инстанция от сегашния член на ВСС Калин Калпакчиев.
Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.
Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.
Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

Източник: dnevnik.bg