Loading

"Българската коледа" събра над 1,5 милиона за лечението на деца

Приоритет тази година е подпомагането на деца, болни от различни неврологични заболявания, едно от най-често срещаните, сред които е детската церебрална парализа
Благотворителният спектакъл "Българската Коледа" събра тази вечер 1 568 602 лева.
Приоритет тази година е подпомагането на деца, болни от различни неврологични заболявания, едно от най-често срещаните, сред които е детската церебрална парализа.
Тази година водещ на благотворителния концерт беше актьорът Владимир Карамазов.
С родопска песен, изпълнена от Валя Балканска, започна концертът в Народния театър "Иван Вазов".
На събитието, седнали един до друг, бяха президентът Росен Плевнелиев, Георги Първанов, президент на Република България от 2002 до 2012 г., и Жельо Желев, президент на Република България от 1990 до 1997 г.
още по темата
В концерта тази вечер участваха група "Акага", "БТР", женският вокален ансамбъл "Мистерия на българските гласове", Детският хор на Българското национално радио, детска вокална група "Бон Бон", Кирил Маричков, Веселин Маринов, Миро, Нора, Дивна, Руслан Мъйнов и др.
Тони Димитрова, Любо Нейков, Елена Петрова, Поли Генова, Калин Вельов, Димитър Рачков, Силвия Лулчева и Владо Пенев разказапа истории на децата на "Българската Коледа".
За деветте години на съществуването си инициативата "Българската Коледа" е събрала 19 505 174 лв. от дарения и е помогнала за леченето на деца и купуването на различна медицинска апаратура за повече от 150 клиники в България.
Георги е на 6 г., с церебрална парализа, и за лечениетополучава помощ от "Българската Коледа". След пет операции и успешна рехабилитация той вече спокойно ходи, похвали се неговата майка. Инициативата е чудесна и дава възможност на всеки да отвори сърцето си в подходящия момент, каза тя.
Това е един от начините държавата да прави повече, процесът е двустранен, каза за БГНЕС д-р Иван Чавдаров, ръководител на детската неврологична клиника за церебрална парализа в София.
Дарителската инициатива продължава до 31 декември т.г. Всеки може да дари чрез SMS с номер 11 17 или обаждане на 0900 1117.
Подробности за това как можете да помогнете на инициативата вижте на bgkoleda.bg

Източник:vesti.bg