Loading

Българите са доволни от интернет - услугите, оплакват се от ВиК , парното и телефоните

Българите са по-доволни от останалите европейци по отношение на телевизионните услуги и интернет, но се оплакват от водоснабдяването, отоплението и мобилните телефони. Това става ясно от оценката за функционирането на пазарите, изготвена от Европейската комисия (ЕК).

Тези пазари бележат подобрение по отношение на удовлетвореността на потребителите спрямо миналата година. Основно това се дължи на повечето оферти на пазара. Като пример е посочена тройната услуга - телевизия, интернет и телефон.

  Данните показват и по-високо от средното одобрение по отношение на самолетните и на пощенските услуги.

Оплакванията на българските потребители са основно от водоснабдяването, доставката на енергия и мобилните услуги, показва още докладът. Пазарът на електроенергия пък страда от ограниченията пред потребителите да сменят доставчика си и неясните фактури, които получават.

Годишната оценка на ЕК се основава на данни за 51 пазара. В анализа се отчита информацията по отношение на доверието в бизнеса, наличието на достатъчно на брой предложения, както и за процедурите, свързани с отстраняване на нередности при предоставянето на стоката или услугата.

Като цяло в ЕС има неудовлетвореност по отношение на пазара за банкови услуги, телекомуникации и доставките на енергия, отчете комисарят по защита на потребителите Тонио Борч при представянето на доклада, съобщи Европейската комисия. На дъното за трета година остават пазарите на инвестиционни продукти, на имоти и кредитирането.

По отношение на предоставянето на стоки европейците изказват своето недоволство по отношение на продажбите на автомобили, дрехи и на месни продукти. У нас над средната за ЕС е удовлетвореността по отношение на пазара на хляб и хлебни изделия, зърнени и млечни продукти, отчитат от ЕК.

Пазарът на автомобили втора употреба привлича вниманието на чиновниците основно заради липсата на доверие в бизнеса и големият брой регистрирани оплаквания.

На базата на получените резултати Европейската комисия ще направи по-задълбочено проучване по отношение на автомобилите втора употреба. Продължава и работата по изготвяне на законодателни инициативи във връзка с банковите сметки, които да гарантират на европейците достъп до банкова сметка, прозрачни банкови такси и лесно прехвърляне на потребителя от една банка в друга.

   Източник : medipool.bg

Tyxo.bg counter