Loading

Бесмислени спорове в ОбС, Василка Стоилова и Евдокия Асенова пак се правят на загрижени за училищата

Спорове заради неясна методика за определяне такса „Битови отпадъци” за училищата и детските градини в Радомир възникнаха на днешната сесия на Общинския съвет.
С докладна записка кметът Пламен Алексиев изрази несъгласие с приетото от Общинския съвет решение на сесията от 28 декември миналата година такса смет за училищата и детските градини да се формира според броя на ползвателите (ученици, учители и персонал) по 2 лв. на човек след представяне на декларации в общината. Той мотивира несъгласието си като обърна внимание, че така приетата методика противоречи на редица нормативни актове, като освен това няма да може да се формира план-сметката за дейностите по събиране и извозване на отпадъците.
Алексиев предложи алтернативна методика такса смет да се формира според количеството отпадъци в зависимост от декларирани съдове и честотата на извозването, като накрая училищата да плащат 30% от дължимото по данъчна оценка.
Това предложение срещна възраженията на общинските съветници В. Стоилова и Е. Асенова. Техните аргументи бяха, че учениците не са през цялата година в училище, не акумулират толкова боклук и сумата ще бъде непосилна за тях. Кметът Алексиев подчерта, че именно затова се предвижда да плащат 30% от дължимото, а не цялата сума.
В крайна сметка, предложението на Алексиев бе прието, като единствено Кр. Борисов гласува „против”.
radomirsko.com