Loading

Баровеца почина в софийския затвор

Един от основните свидетели по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, Илия Николов-Баровеца почина вчера в Софийския затвор. 78-годишният рецидивист, който е прототип на героя от филма "Опасен чар", се яви на делото през декември, за да обяви, че в дъното на жестокото престъпление стои бившият главен прокурор Никола Филчев.

По зла ирония на съдбата Баровеца издъхна, докато в Софийския градски съд вчера вървеше поредното заседание по делото. Процесът се точи 12-а година, 9 г. от тях в съда. Обвинени за смъртта на юристката са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитрина Калайджиева, която е в Англия.

Вчера по искане на прокуратурата съдът разпореди да бъде издирен и разпитан оперативен работник от СДВР. Полицаят Павлов пръв е работил по убийството, извършено на 26 февруари 2000 г. На 17 март 2000 г. той написал докладна записка, в която описал впечатленията си от разговорите си с Калайджиеви. Оперативният работник, за когото не се знае дали още е в МВР, ще бъде призован чрез директора на СДВР и вътрешния министър.

Въпреки очакванията, че процесът най-после е стигнал финала, прокурорите Милко Момчев и Стефан Рачев изненадаха съда и с други искания. Те настояха да се изиска от главния секретар на МВР оперативното дело за убийството на Надежда Георгиева. Оттам можело да изскочат нови доказателства. Ще бъде изискано и оперативното дело на първия следовател по случая Илия Илиев. Според сестрата на ямболската адвокатка той е бил отстранен от разследването, защото издал на Орлин Аврамов, че капчица кръв по потника му съвпада с тази на убитата.

Въпреки че съдът в последните 2 години постоянно приканваше участниците в процеса да представят исканията си за доказателства, обвинителите направиха това едва сега. "Делото продължава извън всякакви разумни срокове. Правят се нови искания след 12 г. и 1 месец от престъплението", не скри гнева си съдия Владимир Астарджиев. "Толкова години се мотаем, не може прокуратурата да се сеща в предпоследния ден", възнегодува и Пламен Калайджиев.

"Чакахме 12 г. отговор кой е винове за смъртта на Надя. Още месец-два няма да ни заабвят кой знае колко", каза Маргарита Георгиева, сестра на убитата адвокатка.

Източник: 24 часа