Loading

6078 семейства от пернишки и радомирски регион са получили пари за земетресението

Общо над 2 млн. лева са били отпуснати за еднократни помощи на пострадалите в Перник, след земетресението на 22 май тази година. Парите са разпределени между 6078 семейства за по-малко от месец. Подадените заявления за помощи обаче са двойно повече - около 12 хиляди, пише Дневник.
Това става ясно от изявление на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на Ангел Найденов от БСП по време на парламентарния контрол днес.
Еднократната помощ е била в размер на 325 лв. Процесът за отпускане на помощите се администрира от Агенцията за социално подпомагане, която обработва и оценява молбите на пострадалите.
По думите на Младенов по всяка подадена молба социалните работници са посещавали посочените адреси и са правели оценка за необходимостта от помощта. Освен наличието на щети, задължителни критерии, за които трябвало да следят служителите на агенцията, са дали подалите молба са с постоянен адрес на инспектираното жилище, дали са собственици, дали притежават повече от един имот, дали имат застраховка.
Списъците с одобрените имена за помощи след това са били подписани от кметовете на съответните общини на територията на област Перник. Отхвърлените молби са с почти 150 повече, отколкото одобрените. Ожалваните заповеди към 31 октомври са почти 600.
"Във всяка заповед за отказ са посочени конкретните мотиви", посочва министър Младенов. Най-честите причини за отказ са това, че нанесените щети от земетресението са минимални, че жилището, не е основно за човека или семейството или пък притежават повече от едно собствено жилище. В някои случаи членове на едно и също семейство подавали молби по отделно, което също е повод за отказ.
Източник: в. Дневник