Loading

Параклис Св.Йоан Летни до язовир Пчелина край село Поцърненци

Параклис св.Йоан Летни до яз.Лобуш/Пчелина. Това ,което ми направи впечатление и реших да го споделя с вас е неговата автентичност. Не е ясно,параклис,черква или манастирски комплекс е всъщност. Построен през 1350 г.Около малката черква има ясни следи и от други постройки. Стенописите са сравнително добре запазени, но и добре надраскани с графити през 50-те и 70-те години. Както се казва-"имената на глупците,висят по стените". Миналата година,добри люде са направили освежителен ремонт.Ремонтиран е покрива и пода на параклиса. Постройката е цялостно варосана. В близост е крепоста Перник, Земенската крепост,както и крепостите по планинският масив Голо бърдо(нито една не съм открил и посетил). Ако някой има повече информация за параклиса и крепостите в района, нека допълни.

http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/SMF/index.php?topic=338.0„Свети Йоан Летни" е недействаща средновековна българска църква, намираща се на брега на язовир Пчелина, до село Поцърненци, област Перник.

История

Тя е бившата църква на село Пчелинци, което е наводнено и се намира на дъното на язовира. Представлява малка еднокорабна църква с покрив от каменни плочи. Има цилиндричен свод, абсида и две певници в двете надлъжни стени. В нея има частично запазени стенописи от 16 век.

Снимки от автора на статията и старите от http://medchurches.livejournal.com/9343.html#cutid1  както и от Последните две снимки и плана са от "Археологическите паметници в Пернишки окръг" взети от лайвжурнал