Loading

ОУ "Иван Вазов" в с. Извор стана на 150 години

Основното училище в село Извор е открито през 1861 год. като килийно, а малко по-късно през 1867 год. то става светско. През 1915 г. по инициатива на общественика Борис Бумбаров се определя място за строителство на училищна сграда и с гаранциите на имотите на всички жители на селото се изтегля банков заем от 2 млн. лева. Основите са положени на 1 юли 1923 г, а отваря врати през учебната 1925/1926 г.  Носи с гордост името на народния поет Иван Вазов.

През 1961 година са закрити прогимназиите в съседните села и за учениците от тях е открито общежитие в село Извор. Десет години по-късно са закрити и началните училища и започва ежедневното извозване на учениците до село Извор. През 2000 година след закриване на целодневната детска градина в селото към училището е създадена полудневна група, а през 2009 година с Решение на Министерски съвет, ОУ "Иван Вазов" в село Извор е обявено за средищно.

Педагогическата колегия от 8 учители  съчетава опита на старите с ентусиазма на младите.  В училището се обучават 50  деца в четири слети класа и 15 – в полудневна детска градина. Всяко едно от тях получава грижа и внимание. Осигурено е обучението им, столовото хранене,  разнообразни извънкласни дейности.

 

 

Източник: http://news.zapernik.com//253301.html