Loading

В Радомир - "Нашите добри практики. Умението да усвояваш и споделяш опит"

В периода от 14 февруари до 30 април 2011 г. се проведе инициативата „Нашите добри практики. Умението да усвояваш и споделяш опит”. В нея се включиха всички образователни институции в Община Радомир – 3 детски градини които се посещават от 525 деца, 8 училища с 1956 ученици, 220 преподаватели и 105 човека непедагогически персонал. Като основен инициатор за обмена на добри практики, квалификации и приемственост бе общината в град Радомир. 

Образователните звена от града и селата имат различна степен на обучение. Всяка институция има своите особености, но всички са обединени от общата задача – образование и възпитание на децата на Радомир. Обединява ги и общата задача да представят своите добри идеи и практики в работата си с деца и ученици. Различни класни и извънкласни форми са представени пред учителите от другите учебни заведения в рамките на два месеца и половина. Реализацията на идеята показва използване на разрични методи за постигане на по-добри резултати в образователната работа. Показа и специфичността на всяко учебно заведение, различието в проблемите и начините за тяхното разрешаване.

На заключителната среща проведена в МКИЦ „Европа” на 12 април 2011 г., присъстваха Началник РИО Перник - Ваня Коконова, кметът на Община Радомир - Красимир Борисов, зам.-кметът Евдокия Асенова, началник отдел „Образование, младежки дейности испорт” - Димитринка Тренева, директори на училища и детски градини, преподаватели.

Изводите, направени на срещата са, че интересът на учениците и тяхната мотивация за участие в работата се увеличава с въвеждане на нови методи и подходи на обучение. Учениците имат нужда от изява, а сътрудничеството с външни хора за системата, внася нови авторитети и нова територия в образованието. Идеята на Община Радомир за споделяне на добри практики допринася и за квалификацията и развитието на професионалните и личностни качества на учителите и за по-добрите професионални и човешки взаимоотношения.

На дискусията, възникнала на срещата, постъпи предложение от г-жа Василка Стоилова – директор на ТПГ „Н. Й. Вапцаров” за ежегодни тематични квалификационни инициативи и представяне на добрия опит на директора-мениджър, а материалите да се съхраняват в библиотеките на училищата.

Г-жа Ваня Коконова нарече учителите „Рицари на промяната” защото са благородни, всеотдайни и целенасочени, когато дават най-доброто за децата и предложи да бъде направен сайт, за да има широк достъп до добрите практики и идеи. Кметът Красимир Борисов обеща Общината да направи необходимото за да подпомага инициативите на училищата и детските градини.

 

 

Източник: http://dobrinite-news.com/48118