Loading

Връзки с клиентите и ЧЕЗ (Пътеводител на клиента)

При проблеми с електрозахранването ползвайте услугите на центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ, или на денонощната линия 0700 10 010 и на имейл [email protected] !

На сайта редовно се стараем да предупредим за планираните от ЧЕЗ прекъсвания на електрозахранваето. Към една от публикациите поличихме анонимен коментар на жителка от Негованци: Здравейте, ЧЕЗ. Имам няколко ...

Поехме инициативата да информираме ЧЕЗ за описаните проблеми и в изключително кратък срок получихме и обратна реакция. Обадиха ни се от ЧЕЗ Радомир за повече информация, която обаче нямаше как да предоставим. По-долу публикуваме писмото, изпратено ни от ЧЕЗ:

Здравейте, уважаеми колега Йорданов,

Благодаря за реакцията Ви. В резултат на и-мела, който ни изпратихте, бе извършена проверка за констатираните смущения в електрозахранването в района на с. Негованци за периода 01-18 април 2011 г.  и установено следното:

- на страна "Ниско напрежение" няма подадени сигнали за нарушения ва електрозахранването;

- на страна "Средно напрежение" са регистрирани 1 бр. АПВ /автоматично повторно включване/, 9 бр. преходни изключвания - всички в резултат на силен, поривист вятър и 6 бр. оперативни изключвания. Всички планови изключвания за оперативно-ремонтни дейности са оповестявани съгласно нормативните изисквания.

Тъй като в сигнала на уеб-страницата не е конкретизиран район или адрес в с. Негованци, няма как да дадем конкретни данни за състоянието на съоръженията. 

В приложения файл ви изпращаме подробна информация за възможните по принцип причини за прекъсвания на електрозахранването, условията за планирани прекъсвания на електрозахранването,  действията на Електроразпределителното дружество в тези случаи и възможността за деклариране от абонатите на показания на електромера.

Искрено се надяваме информацията да е достатъчна, но, ако имате нужда от допълнителни разяснения, не се колебайте да се свържете с нас.

Поздрави,

Първолета Митева

Експерт "Връзки с обществеността"

ЧЕЗ България

Съдържанието на приложения файл е:

Прекъсвания в електрозахранването могат да настъпят в резултат на планови изключвания, сработване на защитаващите електропроводите устройства, аварийни ситуации. При въздушните електропроводи прекъсванията от сработване на защитните устройства и аварийни ситуации са многократно по-чести, отколкото в големите градове, в които захранващите линии са подземни и не чувствителни към атмосферните условия.

Краткотрайните прекъсвания на захранването във всички населени места, чиито трафопостове са  присъединени към даден въздушен електропровод 20 кV се дължат на оперативни превключвания (при планови или аварийни дейности) и/или сработването на монтираните в съответните подстанции релейни защити (в конкретният случай АПВ), съгласно изискванията на Наредба 3 за УЕУЕЛ чл. 384, 386.  АПВ (автоматично повторно включване) се организира за защита от тежки повреди при преходни къси и земни съединения. Сработването на тези защити (особено през летните месеци ) се провокира изключително от птици, директно попадение на мълния върху електропровода и др.

Трайните прекъсвания на захранването са предимно в резултат на планови дейности (профилактика и ремонт) или аварийни ситуации изразяващи се в повреди причинени от нарушаване изолацията, целостта на електропровода, и не на последно място при кражби по електросъоръженията.

От средата на месец май ще е в ход, съгласно утвърден график, профилактика на енергийните съоръжения (трафопостове), обслужвани и поддържани от „ЧЕЗ Разпределение България" АД, Дирекция "Експлоатация и поддържане на електроразпределителната мрежа", Регионално звено Радомир и подготовката им за есенно-зимна експлоатация. За извършването на тези дейности и съгласно правилата за безопасна работа се налага изключването на захранването на съответните трафопостове, което е съпроводено и с оперативни превключвания и смущения в захранването на свързани с тях други трафопостове. Всички тези дейности са предварително планирани и уведомени абонатите - обществени учреждения и фирми лично с писмо и срещу подпис, а за битовите абонати, чрез публикуване графиците за прекъсвания и смущения на захранването в един ежедневник и на интернет страницата на ЧЕЗ съгласно изискванията на „Закон за енергетиката" чл. 73, ал. 2:

„Чл. 73. (2) Операторите по ал. 1 са длъжни предварително да уведомят производителите и потребителите за времето и продължителността на прекъсването или ограничаването при извършване на ремонтни работи, оперативни превключвания, въвеждане в експлоатация на нови съоръжения и други подобни действия, които подлежат на планиране."

и „Общи условия за продажба на електрическа енергия" чл. 35, ал. 1, ал. 2:

„УСЛОВИЯ ЗА ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО ОТ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ С ПРЕДВАРИТЕЛНО УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА ПЛАНИРАНЕ

Чл. 35. (1) Електроразпределителното предприятие има право временно да прекъсне или ограничи снабдяването с електрическа енергия на потребителите до 24 часа в следните случаи:

1.  Извършване на ремонтни работи и реконструкции;

2.  Оперативни превключвания;

3.  Прегледи на съоръжения и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения;

4.  Други подобни действия, които подлежат на планиране и изискват обезопасяване чрез изключване на електроенергийни съоръжения.

(2)        Електроразпределителното предприятие уведомява потребителите за времето и продължителността на прекъсване или ограничаване на снабдяването с електрическа енергия в посочените в ал.1 случаи най-късно 48 (четиридесет и осем) часа предварително чрез съобщение в една централна или една местна медия и по друг подходящ начин, освен ако действащото законодателство не изисква друг ред за уведомяване."

   

Сигналът за смущения в захранването в с.Негованци е записан на интернет страницата на община Радомир (https://radomironline.com/) на 18.04.2011 год. от анонимен подател. По тази причина не може да се локализира участъка от МрНН, захранваща абоната, за да се извърши ревизия на мрежата и рекордоманното отклонение.

Тъй като в сигнала не е фиксиран период, в който са настъпили смущенията в захранването, то след справка в диспечерските дневници, за периода 01-18.04.2011 г. са регистрирани прекъсвания на захранващия електропровод, както следва: на страна СрН:  АПВ - 1 бр.; неустановени причини (преходни смущения) - 9 бр. (всичките са при  наличие на силен, на моменти поривист вятър); от оперативни превключвания - 6 бр. На страна НН: Няма регистрирани подадени сигнали за смущения в захранването.

Констатациите в сигнала могат да се приемат за основателни, но прекъсванията по независещи от обслужващия и поддържащ електросъоръженията състав не могат да бъдат избегнати. За предпазване на компютърни конфигурации от рестартиране при кратковременни пропадания на електрозахранването, захранването може да се подсигури с UPS.

    Прекъсванията за ремонтно-експлоатационни дейности своевременно са обявявани по установената процедура.

            По повод притесненията за отчитане на показанията на електромера, използваме случая да напомним, че абонатите на ЧЕЗ могат да декларират тези показания.

Декларирането на показания може да бъде извършено от титуляра по партида или упълномощено от него лице в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ, или на денонощната линия 0700 10 010 и на имейл [email protected], в случай че клиентът има подписано споразумение за индиректно заявяване на услуги. Ако потребителят не е сключил споразумение за индиректно заявяване на услуги, той може да декларира показанията си по телефона, като предостави своя оторизационен код от фактурата.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че сключването на споразумение за индиректно обслужване дава възможност на потребителите да заявяват дистанционно различни услуги. До момента са сключени 8000 такива споразумения, а само за 2010 г. броят на заявените по телефона услуги надхвърля 60 000. Най-често потребителите се възползват от възможността за дистанционно деклариране на показанията, подаване на сигнали за сверяване на часовника на електромера и заявка за техническа проверка на електромера.

За улеснение на настоящите и бъдещите си клиенти ЧЕЗ издаде и специална книжка - „Пътеводител на клиента". Пътеводителят може да бъде намерен на уебсайта на компанията www.cez.bg, в секция „За клиента". В книжката потребителите могат да открият отговори на въпроса как да декларират сами показанията на електромерите си, както и друга полезна информация и съвети.

Приложено: Пътеводител на клиента от ЧЕЗ