Loading

Един човек с ежедневно присъствие в центъра на града ще се зарадва да получи добра дума от всеки от вас освен монета

От висотата на преклонната си възраст на бай Крум за 5 минути чухме няколко мъдри съвета, които ни подсещат, че трябва да черпим с шепи от мъдростта на възрастните, докато те са с нас на тази земя.

На 87 години Крум Василев Стойнев, по прякор Палашев, подкрепя тънките си доходи от ежемесечна пенсия за 37 годишния си трудов стаж с помоща на кантарчето си на площад Свобода. Бай Крум дълги години е работил като електротехник. Той, например, е прокарал електричеството в села като Егълница и Дебели лаг. Родом е от второто.

Едно от важните неща, които научих от бай Крум е че той не познава хапчетата. Води активен живот, движи се, занимава се с тази дейност с кантара на площада. Доволен е и от кръвното си налягане. Е вярно вече ходи по-бавничко, но не спира, по цял ден ходи насам натам. Най-важно според него е независимо доколко години ще живееш, да имаш сили и да можеш да се обслужваш сам и да се грижиш за себе си.

Той няма интернет, дори не знае какво е това, и няма да види снимките си в нашия сайт. Аз разбира се му обещах да му изкарам хартиени, копия, но ще му ги занеса най-рано след седмица. Единственият начин, той да разбере, че интернет е мощенн и значим е ако някой от вас, четящите този текст, му каже че е видял неговите снимки тук.

Когато следващия път минете покрай Бай Крум, ако нямате монета, за да изпробвате кантара му, спрете се и го поздравете. Попитайте го как е и му пожелайте здраве. Аз лично направих това и видях щастие в очите на този достолепен човек. Той се нуждае от внимание, общуване и признание - нокъв и личният му свят. Направите ли го, той ще ви се отблагодари с кратки слова - безценни мъдрости - като тези, които споделих днес с вас. Би било добре да мислим така спрямо всички възрастни хора и да отдаваме уважението си към тях, така както "уж поизтърканите" порядки го изискват.